Blynai – tai patiekalas iš plonos tešlos, kepamas keptuvėje. Blynai atsirado maždaug X a. tarp slavų. Tačiau kulinarijos istorikai teigia, kad blynai egzistavo daug anksčiau. Tiesa ta, kad iki X a. blynai ir blyneliai ne itin skyrėsi. Žmonės neturėjo gerų indų, todėl kepti plonus ažūrinius blynus tapo problemiška
. Vėliau indai tapo prieinamesni ir geresni, o moterys išmoko kepti plonus blynus. Tikriausiai tai įvyko jau krikščionybės laikais šalyje. Pagonybėje blynai ir lietiniai buvo vienas ir tas pats.
Paruoškime šiuolaikinius plonus blynus ant kefyro.
Blynų ingredientai:
- Miltai – 320 g;
- kefyro – 500 ml;
- vanduo – 350 g;
- kiaušiniai – 2 vnt;
- cukraus – 3 šaukštai;
- druskos – šaukštelis;
- geriamosios sodos – šaukštelis;
- augalinis aliejus – 3 šaukštai.
Blynų paruošimas:
Į šiltą kefyrą įmuškite kiaušinius, supilkite druską ir cukrų, maišykite, kol smėlio grūdeliai ištirps.
Į kefyrą suberkite miltus, užminkykite tešlą be gumuliukų
. Užvirinkite vandenį, supilkite į jį sodą. Į tešlą supilkite
verdantį
vandenį
, sumaišykite komponentus.
Į tešlą
supilkite
augalinį aliejų, išmaišykite
. 5-6 min. palikite tešlą kaitroje
. Tada klasikiniu būdu kepkite plonus blynelius
.
Iškepusius blynus aptepkite sviestu.
Nepamirškite, kad receptui visi produktai turi būti kambario temperatūros.