Sekite mus Facebook'e!
Daugelis sodininkų nusivilia, kai vietoj laukiamų saldžių, sultingų morkų jos išauga karčios arba beskonės. Ir ne visada tai susiję su veisle ar maistinėmis medžiagomis. Tiesą sakant, morkų skonis labai priklauso nuo auginimo sąlygų, laistymo, temperatūros svyravimų ir net tinkamo derliaus nuėmimo.

Ką reikia daryti, kad morkos duotų labai saldžius vaisius?
1. Tinkama temperatūra
Morkos daugiausiai cukraus kaupia vėsiu oru – todėl jos saldžiausios rudenį. Optimali temperatūra vystymuisi yra +18…+22°C. Jei morkos auga karštyje nepakankamai laistomos, jos tampa kietos ir mažiau saldžios.
2. Tolygus laistymas
Nereguliarus arba per didelis laistymas gali sukelti morkų įtrūkimus ir vandeningas, beskones šaknis. Kad morkos išliktų sultingos ir saldžios, dirva visada turi būti šiek tiek drėgna. Intensyvaus augimo laikotarpiu laistykite 1–2 kartus per savaitę (priklausomai nuo oro sąlygų), bet ne paviršutiniškai – drėgmė turėtų prasiskverbti bent į 20–25 cm gylį.

3. Lengva, erdvi žemė
Morkos mėgsta gerai drenuotą, lengvą priemolio arba smėlingą dirvą. Sunkioje ir suspaustoje dirvoje jos lėtai vystosi, virsta kreivomis ir prasčiau kaupia cukrų. Prieš sėją geriau iškasti lysvę, įberiant smėlio arba humuso.
4. Sėjomaina
Jei morkos kasmet auginamos toje pačioje vietoje, dirvožemyje kaupiasi patogenai ir sumažėja maistinių medžiagų. Tai taip pat turi įtakos skoniui. Geriausi morkų pirmtakai yra svogūnai, česnakai, pomidorai ir kopūstai.
5. Susirinkimas tinkamu laiku
Vėlyvas derliaus nuėmimas lemia pernokusias morkas – jos sumedėja ir praranda saldumą. Per anksti nuėmus – jos nespėja sukaupti pakankamai cukraus. Geriausia iškasti, kai morkos pasiekia būdingą formą ir dydį, o viršūnėlės pradeda gelsti.
