Sekite mus Facebook'e!
Napoleono tortas – tai desertas iš sluoksniuotos tešlos su kremo sluoksniu. Jo atsiradimo istorija vis dar ginčytina tarp istorikų ir kulinarų. Yra kelios šio pyrago kilmės versijos. Pagal vieną iš šių teorijų, deserto receptą sugalvojo pats didysis prancūzų karvedys. Bandydamas nuslėpti savo romaną su paprasta tarnaite, Napoleonas apsimetė, kad papasakojo jai pyrago receptą.
Pagal kitą versiją pyrago receptas egzistavo dar prieš karą su Napoleonu. Desertas vadinosi „Royal galette” ir buvo iš sluoksniuotos tešlos pyragas su kremu.
Laikui bėgant receptas keitėsi, ir atsirado tas „Napoleonas”, kurį žinome šiandien.
Paruoškime paprastą pyrago „Napoleonas” versiją
Pirmojo pyrago ingredientai:
- margarinas – 250 g;
- miltai – 160 g;
antrosios tešlos ingredientai:
- grietinė – 250 g;
- druskos – ¼ šaukštelio;
- kiaušiniai – 2 vnt;
- miltai – 520 g.
Grietinės ingredientai:
- Pienas – 1 litras;
- kiaušiniai – 5 vnt;
- cukraus – 500 g;
- vanilino – 10 g;
- miltai – 3 šaukštai;
- sviesto – 180 g.
Pyrago „Napoleonas” paruošimas:
Kremui paruošti pieną pašildykite, bet neužvirinkite. Kiaušinius plakite su cukrumi, kol jie pabals ir padidės
. Į kiaušinių masę supilkite vaniliną ir miltus ir toliau plakite, kol visi ingredientai susijungs. Kiaušinių masę plona srovele supilkite į karštą pieną ir išmaišykite
. Virkite masę ant vidutinės ugnies, kol sutirštės, tada uždenkite maistine plėvele. Pirmajai tešlai ištirpinkite margariną ir sumaišykite su miltais, išminkykite tešlą
. Antrajai tešlai 360 g miltų persijokite į dubenį su grietine, druska ir kiaušiniais ir išminkykite tešlą. Likusius miltus pabarstykite ant stalo ir toliau minkykite tešlą rankomis.
Antrąją tešlą padalykite į 6 lygias dalis ir iškočiokite į vienodus apskritimus
.
Ant kiekvieno lakšto dėkite klampios pirmosios tešlos, paskirstydami
ją po
visą paviršių.
Sudėkite lakštus vieną ant kito ir susukite į ritinį. Dėkite ritinį 30 minučių į šaldiklį ir padalykite į 14 dalių.
Kiekvieną gabalėlį iškočiokite į sluoksnį, kurio skersmuo lygus kepimo formos skersmeniui. Pyragėlius kepkite 200 laipsnių temperatūroje 4-5 minutes.
Kremui sviestą išsukite iki baltumo. Kremo pagrindą
sudėkite į
dubenį su sviestu, suplakite
. Pyragaičius sudėkite į tešlos žiedą ir kiekvieną patepkite kremu, tada surinkite tortą. Paskutinius du pyragaičius susmulkinkite į trupinius
ir trupiniais apibarstykite torto šonus ir viršų
.
Palikite tortą 2-3 val. kambario temperatūroje, o tada 6 val. šaldytuve.
Rezultatas – sultingas kreminis „Napoleono” tortas. Šį tortą taip pat galima papuošti uogomis, vaisiais arba palikti klasikinį variantą.
