Kulich yra tradicinis velykinis pyragas, simbolizuojantis atgimimą ir šventę. Tai aukšta, puri ir puri bandelė, gausiai pagardinta kiaušiniais, sviestu, pienu ir cukrumi. Į tešlą dažnai dedama sultenių, cukruotų vaisių, riešutų ir aromatinių prieskonių, pavyzdžiui, vanilės ir kardamono
. Ortodoksų tradicijoje „Kulich” turi ypatingą reikšmę – cerkvėje jis pašventinamas kartu su velykiniais kiaušiniais ir varškės pascha. Kulicho viršus paprastai padengiamas sniego baltumo glajumi ir papuošimais – spalvotais pabarstukais, riešutais ar raštais.
Kūčių kepimas reikalauja kantrybės ir atidumo, nes tešla turi gerai pakilti, kad kepiniai būtų orūs ir minkšti.
Sudedamosios dalys: 1:
- Pienas – 250 g;
- miltai – 1,25 kg;
- cukrus – 250 g;
- sviestas – 250 g;
- augalinis aliejus – 2 šaukštai;
- grietinė – 250 g;
- kiaušiniai – 6 vnt;
- druskos – 1 šaukštelis;
- mielės – 20 g;
- sultenių – 250 g;
Glajui skirti ingredientai:
- Baltymai – 3 vnt;
- cukraus – 180 g;
- citrinos rūgštis.
Kuličių paruošimas:
Atskirkite 3 kiaušinių baltymus nuo trynių, trynius sumaišykite su likusiais 3 kiaušiniais. Oparai sumaišykite 3 valgomuosius šaukštus miltų su mielėmis, šaukštelį cukraus,
į mišinį supilkite šiltą pieną – 70-100 ml, sumaišykite visus komponentus ir palikite po maistine plėvele 10-20 minučių. Tuo metu paruošti tešlą: kiaušinius sumaišyti su cukrumi, supilti ištirpintą sviestą ir augalinį aliejų, įmaišyti grietinę ir druską.
Visus tešlai skirtus ingredientus suplakti mikseriu iki vientisos masės. 800 g miltų sumaišykite su keksais ir opara, užminkykite minkštą ir šiek tiek lipnią tešlą
. Palaipsniui į tešlą supilkite likusius miltus, minkykite 7-10 minučių, kol tešla taps nebelipni. Palikite tešlą augaliniu aliejumi pateptame ir maistine plėvele uždengtame inde.
Tešla turėtų pakilti 3 kartus šiltoje vietoje. Tuo metu verdančiame vandenyje išmirkykite sultenes
, nusausinkite jas ant rankšluosčio, sudėkite į tešlą ir išminkykite. Palikite tešlą po rankšluosčiu 1 valandai
. Padalykite tešlą į mažus gabalėlius, sudėkite juos į augaliniu aliejumi pateptas kuličų formeles.
Palikite tešlą formelėse 20 minučių karštyje. Formeles su tešla išdėliokite ant kepimo skardos per atstumą viena nuo kitos, kepkite 35 minutes 170 laipsnių temperatūroje.
Tada išimkite kuličus iš formelių ir nusausinkite ant rankšluosčio iš abiejų pusių. Glajui kiaušinių baltymus sumaišykite su cukrumi ir citrinos rūgštimi, vandens vonelėje ištirpinkite cukrų kiaušinių baltymuose
. Ištirpintą masę išplakite mikseriu iki tirštos baltos masės, įmaišykite citrinos rūgštį.
Kiekvieną kuličą panardinkite į glajų ir palikite, kad sustingtų. Kūčiukus galite papuošti spalvotais pabarstukais ir cukruotais vaisiais.