Sekite mus Facebook'e!
Pasakojama legenda, kad senovės Graikijoje pyragai buvo išrasti kaip alternatyva indams. Tais laikais nebuvo nei porceliano, nei fajanso, nei net stiklo, todėl pyragai ir kiti kepiniai buvo naudojami kaip lėkštės – ant jų buvo dedami įvairūs skanėstai. Be to, kai kuriose šalyse pyragai tarnavo kaip laiškai.
Pavyzdžiui, Airijoje daugelį šimtmečių gyvavo tradicija ruošti „žinutės pyragą”. Tešloje buvo slepiami įvairūs daiktai, kurių kiekvienas ką nors reiškė. Tokio pyrago gavėjas turėdavo teisingai išspręsti slaptus ženklus
. Dabar pyragai naudojami pagal paskirtį – naudojami maistui. Papasakosime, kaip išsikepti gardžių kopūstų pyragų be mielių.
Kopūstų pyragų ingredientai:
- varškės sūris – 250 g;
- kiaušinis – vnt;
- druskos – ½ šaukštelio;
- cukraus – 1 šaukštelis;
- grietinė – 2 valg. šaukštai;
- miltai – 200 g;
- sodos – ½ šaukštelio;
- acto – šaukštelis.
Įdarui skirti ingredientai:
- augalinis aliejus – 2 valg;
- svogūnas – vnt;
- morkos – vnt;
- kopūstai – 400 g;
- pomidorų sultys – 130 ml;
- druskos – ⅓ šaukštelio;
- maltų juodųjų pipirų – žiupsnelis;
- lauro lapas – vnt.
Kopūstų pyragų paruošimas:
Į dubenį su varške supilkite druską ir cukrų. Įmuškite kiaušinį, įpilkite grietinės. Į varškę supilkite actą, užgesintą sodą supilkite į varškę, ingredientus gerai išmaišykite.
Į varškę palaipsniui suberkite miltus, užminkykite elastingą ir minkštą tešlą
.
Surinkite tešlą į gumulą ir sudėkite į maišelį, nusiųskite į šaldytuvą.
Supjaustykite svogūną kubeliais, pakepinkite jį keptuvėje augaliniame aliejuje, kol taps skaidrus. Morkas sutarkuokite stambia tarka
, sudėkite
prie svogūnų
. Kopūstus smulkiai sukapokite, sudėkite prie svogūnų ir morkų. Į daržovių faršą supilkite pomidorų sultis, įberkite druskos ir pipirų. Į faršą įdėkite lauro lapą, kopūstus troškinkite po dangčiu, kol suminkštės.
Pabarstykite stalą miltais, dėkite ir užminkykite tešlą, padalykite į nedidelius gumulėlius. Iš gabalėlių suformuokite plokščius pyragėlius ir į vidų sudėkite faršą.
Uždenkite įdarą tortilijų viduje, sudėkite paplotėlius ant pergamentu išklotos kepimo skardos.
Kepkite pyragėlius 180 laipsnių temperatūroje 15-20 minučių.
Gausite sultingus, kvapnius kopūstų paplotėlius. Toks kepimas nekenksmingas, nes jame mažiau miltų ir daugiau varškės.
