Sekite mus Facebook'e!
Jei norite mėgautis česnakų skoniu ir nauda net ir šaltuoju metų laiku, turėtumėte žinoti, kaip teisingai juos laikyti. Tinkamai laikydami česnakus, galite išlaikyti juos šviežius ir kvapnius daugelį mėnesių į priekį
. Yra nedidelis veiksmų algoritmas, užtikrinantis, kad česnakai ilgai išlaikytų
savo
naudingumą, aromatą ir skonį.
1 etapas: derliaus nuėmimas
Česnakus reikia skinti, kai jų lapai pagelsta ir sudžiūsta. Jei vėluosite nuimti česnakų derlių, jie gali pradėti pūti anksčiau laiko.
2 veiksmas: česnakų laikymas
Nuėmus derlių, česnakus reikia išdžiovinti tamsioje patalpoje. Svarbu, kad vieta būtų gerai vėdinama. Taip išvengsite pelėsio atsiradimo dėl didelės drėgmės. Derlių galite sudėti į dėžę. Tačiau arčiau pavasario dėžėje laikomi česnakai gali pradėti svilti ir džiūti. Todėl geriau jį laikyti stikliniame inde. Taip česnakai ilgiau išliks švieži
. Stiklainis pastatomas virtuvės spintelėje, prieš tai jį uždengus marlės skiaute. Stiklainio nebūtina uždaryti dangteliu. Svarbu, kad spintelėje būtų stabili +20 laipsnių C.
Jei česnakas perkamas parduotuvėje, o ne auginamas savarankiškai, laikyti jį geriau įdėti į šaldytuvą.
3 žingsnis: papildomi komponentai
Išsaugoti česnakus iki kitos vasaros padeda perlitas. Jį būtina užpilti ant stiklinio indo dugno prieš dedant česnakus
. Jei nėra perlito, galima naudoti eglės spurgas. Trijų ar penkių litrų stiklainyje reikia daryti sluoksnius, kaitaliojant spurgų ir česnakų sluoksnį.
Ką daryti, jei kai kurios česnakų galvutės pradėjo pūti?
Iš šiek tiek sugedusių česnakų galite pasigaminti džiovintų česnakų. Tai universalus prieskonis, kurio galima dėti į bet kokį patiekalą
. Norint jį paruošti, reikia skilteles supjaustyti plonomis plokštelėmis, išdėlioti vienu sluoksniu ant lėkštės ir džiovinti mikrobangų krosnelėje 800 vatų galia. Rekomenduojama daryti 30 sekundžių intervalus porą minučių
. Susmulkinti džiovintą česnaką pavyks smulkintuvu. Česnakų
miltelius
taip pat galite persijoti per sietelį
. Išvengti česnakų miltelių sulipimo galima naudojant druską. Į česnakų miltelius įberkite druskos santykiu 1:3.
Sumaišę druską su česnaku, supilstykite prieskonius į atskirus stiklainius ir sandariai uždarykite dangteliu.
