„Esterhazy” pyragas – tai ne tik desertas, bet ir tikra kulinarijos legenda, kurioje dera turtinga istorija, išskirtinis skonis ir puikus pateikimas. Šis pyragas, pavadintas Habsburgų imperijos diplomato ir valstybės veikėjo Pauliaus Esterhazy garbei, atsirado Vienoje XIX a. ir dėl savo unikalios tekstūros ir skonio greitai išpopuliarėjo tarp aukštuomenės.
Šio nuostabaus saldumyno pagrindą sudaro riešutai, dažniausiai migdolai, kurie suteikia pyragui švelnią ir traškią tekstūrą
.
Vienas iš svarbiausių „Esterhazy” komponentų yra kremas, dažniausiai sviesto pagrindu, į kurį dedama vanilės ir romo, taip sukuriant puikų saldumo ir lengvo kartumo derinį. Tortą sudaro keli sluoksniai biskvito, mirkyto sirupe, todėl jis neįtikėtinai drėgnas ir sotus.
Baltyminio biskvito ingredientai:
- baltymai – 240 g;
- cukraus – 150 g;
- migdolų miltai – 75 g;
- graikiniai riešutai – 100 g;
- anakardžių riešutai – 100 g;
- cinamono – žiupsnelis;
- druskos – žiupsnelis.
Kremo ingredientai:
- Pienas – 110 g;
- tryniai – 6 vnt;
- cukraus – 100 g;
- virtas sutirštintas pienas – 100 g;
- sviestas – 200 g;
- brendžio – 25 g;
- vanilės – žiupsnelis.
Viršutinio sluoksnio ingredientai:
- baltojo šokolado – 140 g;
- 33-35 proc. grietinėlės – 70 g;
- juodojo šokolado – 20 g;
- migdolų žiedlapių pabarstymui;
- abrikosų uogienės – 3 šaukštai.
„Esterhazy” torto paruošimas:
Iškepkite anakardžius ir graikinius riešutus, susmulkinkite iki smulkių trupinių. Tada riešutų trupinius supilkite į migdolų miltus
. Į kiaušinių baltymus suberkite druską ir cinamoną ir išplakite iki purumo. Tada į masę supilkite cukrų, išsukite iki standžių viršūnių
. Migdolų miltus ir riešutus supilkite į beeringą, išmaišykite ir sudėkite į konditerinį maišelį. Su konditeriniu maišeliu padarykite pyragaičius ir kepkite juos 150 laipsnių temperatūroje 20 minučių.
Kremui užvirinkite pieną, atskirai išplakite trynius su cukrumi. Supilkite trynių mišinį į pieną ir virkite, kol sutirštės
. Palikite kremo pagrindą atvėsti, tuo metu išsukite sviestą ir sumaišykite jį su virintu sutirštintu pienu ir vanile. Į kondensuoto pieno ir sviesto mišinį supilkite atvėsusį grietinėlės pagrindą
. Į grietinėlę supilkite konjaką ir plakite, kol ingredientai susijungs. Sudėkite tortą į tešlos žiedą, pakaitomis dėliodami tortus ir kremą.
Paskutinį kremo sluoksnį
aptepkite
uogiene
.
Palikite tortą šaldytuve 5 valandoms, kad įsigertų
. Vandens vonelėje ištirpinkite baltąjį šokoladą ir grietinėlę ir šiuo mišiniu užpilkite torto viršų.
Ištirpinkite juodąjį šokoladą ir juo baltojo glaisto paviršiuje padarykite raštą.
Pyrago šonus apibarstykite migdolų žiedlapiais ir patiekite. Rezultatas – skanus Esterhazy pyragas, kurį gali pasigaminti kiekvienas.