Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kodėl kompoto sūkuriuose atsiranda putų ir ar įmanoma situaciją ištaisyti?

Sekite mus Facebook'e!


Patiko? Pasidalink! Ačiū.

Konservavimas yra kūrybiškas procesas, tačiau jam reikia griežtai laikytis recepto ir gaminimo niuansų. Priešingu atveju, vyniotiniai gali surūgti, dangteliai gali išsipūsti, o stiklainiai gali sprogti. Kita dažna problema – baltų putų atsiradimas. Šiame straipsnyje aptarsime, kodėl jos susidaro ir kaip išvengti konservavimo gedimo.

Putų atsiradimo kompote priežastys

Praėjus kuriam laikui po kočiojimo, stiklainiuose galite pastebėti nemalonių putų. Jų kiekis gali svyruoti nuo kelių burbuliukų po dangteliu iki pusės kompoto užpildymo. Kad ir koks būtų mastelis, priežastis ta pati – kočiojimo technologijos pažeidimas.

Nesvarbu, ar stiklainyje daug putų, ar tik nedaug, nes putų buvimas jau rodo mikrobų aktyvumą. Pagrindinė priežastis – konservavimo metu į vidų patekęs oras, kuris sukėlė fermentacijos procesą. Ši situacija yra gana pavojinga, nes gali sukelti skardinės išsipūtimą ir sprogimą.

Kitos priežastys:

  • prastos kokybės sterilizavimas (vietoj 15–20 minučių, tik 5–10);
  • blogai nuplauti vaisiai;
  • nepakankamas ingredientų virimas;
  • dangčių pažeidimai, guminių žiedų deformacija;
  • berūgštis valcavimas.

Kaip išspręsti problemą?

Rekomenduojame:  Žuvis su sūriu: receptas plonam juosmeniui

Jei, be baltų burbuliukų, stiklainio dangtelis ir nuplyšo, reikia jį išmesti. Tokių stiklainių gailėtis nereikėtų, nes jūsų sveikata daug brangesnė. Yra daug močiučių patarimų – atidaryti, užvirinti ir vėl susukti, bet to daryti nereikėtų. Taip, terminis apdorojimas sunaikins daugumą bakterijų ir grybelių, bet jų toksinai niekur nedings, tad nerizikuokite, neverta.

Jei kompoto virimo metu atsiranda putų, nesijaudinkite. Tai gana natūralu vaisiams, ypač kaulavaisiams. Tiesiog šaukštu pašalinkite burbuliukus ir tęskite konservavimą. Svarbiausia kruopščiai paruošti stiklainius, dangtelius ir laikytis virimo technologijos, tada jūsų kompotui nebus ko bijoti.

Rekomendacijos namų konservavimui

Iš pirmo žvilgsnio konservavimas gali atrodyti kaip nereikšmingas dalykas. Tačiau pasirinkti tinkamas proporcijas, gauti tinkamą sukimo konsistenciją ir patrauklią išvaizdą yra menas! Nepamirškite pagrindinių rekomendacijų.

1. Konservavimui naudokite tik šviežius vaisius, be pelėsio, puvinio ir kitų defektų. Prieš verdant vaisius kruopščiai nuplaukite ir užpilkite verdančiu vandeniu, kad sunaikintumėte visų rūšių mikrobus. Nuo „gauruotų“ persikų ir abrikosų geriau pašalinti odelę.

2. Jei iš anksto pašildote ingredientus emaliuotuose induose, įsitikinkite, kad danga nepažeista. Priešingu atveju pažeistas emalis gali reaguoti su vaisiais ir rūgštimis, pakeisdamas jų skonį ir aromatą.

Rekomenduojame:  Skanūs tingūs blyneliai su įdaru. Labai paprasta, labai skanu

3. Ant stiklainių užklijuokite etiketes su susukimo data ir ingredientais. Taip tiksliai žinosite, kiek laiko kompotas išsilaikys ir ar jį vis dar saugu gerti.

4. Prieš dėdami uogienes į rūsį, nepamirškite stiklainių atvėsinti. Tai reikia daryti lėtai, be staigių temperatūros pokyčių, geriausia po storu antklode arba apklotu. Taip stiklainiai nesusprogs.

5. Optimali preparatų laikymo temperatūra yra nuo 0 iki +15 laipsnių tamsioje patalpoje. Neleiskite užšaldyti, nes gali pablogėti konservavimo skonis arba sprogti stiklainiai.

6. Po susukimo stebėkite išsilaikymo procesą maždaug mėnesį. Jei per šį laiką nepastebėsite nieko įtartino, kompotas išsilaikys mažiausiai metus.

Kaip išvengti skardinių sprogimo?

1. Prieš sterilizavimą stiklainius kruopščiai nuplaukite kepimo soda.

2. Geriausi indų dezinfekavimo būdai yra garinimas (15–20 minučių) arba orkaitėje (30 minučių). Alternatyvus būdas – mikrobangų krosnelėje (15 minučių), tačiau tokiu atveju į stiklainį įpilkite stiklinę vandens, kad jis nesutrūkinėtų.

3. Susukę, apverskite stiklainius aukštyn kojomis ir atvėsinkite šioje padėtyje.

Konservavimas namuose yra labai naudingas dalykas, nes žiemą taip malonu nusileisti į rūsį ir gauti stiklainį gardaus kompoto, kuris primintų vasarą. Laikykitės mūsų rekomendacijų, ir jūsų troškinys ilgai tarnaus.

Rekomenduojame:  Šio recepto vinaigretė pasirodo įdomi ir labai skani.

Ar šis receptas Jums patiko?

Spustelėkite žvaigždutę, kad įvertintumėte!

Vidutinis įvertinimas 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.


Patiko? Pasidalink! Ačiū.