Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kepu kotletus orkaitėje: skanus receptas ir 4 gudrybės

Sekite mus Facebook'e!


Patiko? Pasidalink! Ačiū.

Sodrus, neįtikėtinai aukštas, sultingas viduje ir su gardžia auksine plutele išorėje.

Iš pradžių galvojau, kaip juos kepti, kokia paslaptis. Paaiškėjo, kad jokios ypatingos paslapties nėra: tik kotletai orkaitėje.

Nors yra keletas niuansų, mažų gudrybių: dėl aukštų šoninių dalių ir spindesio, dėl auksinės plutelės ir sultingumo.

Kepiau keliais variantais, skirtingomis formomis, skirtingai apvoliodamas džiūvėsėliuose, ant skardos, ant kepimo popieriaus: visi jie skanūs.

Dalinuosi paprastu, bet puikiu receptu.

Sudedamosios dalys:

  • Malta mėsa (kiauliena + jautiena) 700 g (sąlygiškai);
  • Kiaulienos taukai 50 g (nebūtina);
  • Bulvė 1 vnt. (vidutinio dydžio);
  • Svogūnas 1 vnt.;
  • 1 didelis arba 2 maži kiaušiniai;
  • Balta duona (kepalas) 2 riekelės;
  • Sviestas 30-50 g (nebūtina – kotletų viršui pertepti);
  • Druska, pipirai, augalinis aliejus kepimo skardai.

Paruošimas:

1) Malta mėsa. Maltai mėsai galima naudoti bet kokią mėsą – kiaulieną, jautieną. Taip pat tinka ir mišri malta mėsa.

Tik per sausa ar kieta mėsa nėra geriausias pasirinkimas. Nors mėsmalė viską sumala, kotletai bus tankūs, o ne sultingi. Tačiau šią problemą iš dalies išsprendžia gudrybė.

Ir – kepimo orkaitėje momentas: terminio apdorojimo metu produktai gali prarasti daug riebalų ir mėsos sulčių. Todėl svarbi nedidelė gudrybė.

1 gudrybė. Kiauliena. Į maltą mėsą reikia įdėti nedidelį gabalėlį kiaulienos taukų. Tai suteiks sultingumo, lengvumo ir išspręs riebalų bei mėsos sulčių praradimo problemą.

Rekomenduojame:  Tai pats skaniausias pyragas, kokį kada nors valgiau. Paprastas receptas, kurio įdaras yra jūsų virtuvėje

2 gudrybė. Kotletams malta mėsa turi būti rupiai arba vidutiniškai malta. Tai gerai tinka smulkiai maltai kukuliams. Tačiau kotletams – ne: jie bus žemi, tankūs, pritūpę.

Apie maltos mėsos plakimą. Klasikinė rekomendacija – išplakite kotleto maltą mėsą. Tačiau yra momentų. Plakdami ją sutankiname – ne tik padarome ją vienodesnę. Ir tai nėra geriausia idėja – stiprus sutankinimas.

Rekomendaciją gavome iš europietiškos virtuvės – ir mes nedvejodami. Yra daug maltos mėsos gaminių variantų.

Ir dažniausiai tai produktai, pagaminti iš tiesiog supjaustytos maltos mėsos arba mėsos, ir tai toli gražu ne mūsų klasikinis kotletas su duona. O smulkiai supjaustyta ir tanki malta mėsa jam nelabai tinka.

Todėl maltą mėsą plakame vidutine jėga. Nors tai taupumo klausimas: kas įpratęs gaminti, tas tai padarys teisingai.

2) Bulvės. Taip, į maltą mėsą įdedu nedidelę bulvę (1 vnt. į 500–700 g). Tarkuotas sūris. Jei išsiskiria daug sulčių, nuvarvinkite.

Bulvės kotletus padaro sultingesnius ir puresnius, o būtent krakmolas suteiks maltai mėsai klampumo.

Bulvės dažnai naudojamos kaip duonos pakaitalas, tačiau šiame recepte bulvės papildo duoną.

Rekomenduojame:  Kalnas gėrybių per 15 minučių. Visada gaminu jį iškylai didelei grupei.

3) Svogūną supjaustykite kubeliais, šiek tiek apkepkite. Tai taip pat gudrybė. Kuri iš pradžių irgi nustebau ir kuri man nepatiko. Kitaip nei kotletai.

3 gudrybė. Kepti svogūnai – tiksliau, šiek tiek apkepti, prisotinti aliejaus ir riebalų. Jie nesudegs, neturės „žalio“ ar „apdegusio“ skonio. Be to, jie geriau dera su malta mėsa, suteikdami jai „homogeniškumo“.

Kai kurie žmonės jį taip pat permeta per mėsmalę, bet manau, kad tinka ir tiesiog smulkiai supjaustyti bei pakepinti svogūnai.

4) Duona. Balta, pamirkyta piene ir stipriai išspausta. Ji sugers mėsos sultis, todėl kotletai išliks sultingi. Duonos daug nereikia, bet ir nereikėtų jos laikyti nereikalinga. Duonos tūris po pamirkymo + svogūnas, kiaušinis – iki 25–30 % maltos mėsos tūrio.

5) Sumaišykite: mėsą, bulves, duoną, svogūną. Įberkite druskos, pipirų, išmaišykite. Įmuškite kiaušinį. Kiaušinių daug nereikia – kad malta mėsa „nesuliptų“. O jei dėl kokių nors nežinomų priežasčių ji per šlapia – galite įberti šaukštą džiūvėsėlių.

Maltą mėsą gerai išminkykite ir padėkite į šaldytuvą.

4 gudrybė. Norint didesnio maltos mėsos klampumo, reikia atvėsinti 1–2 valandas. Ji taps vienalytė, klampus, produktai bus puikiai suformuoti.

Rekomenduojame:  Paimu šiek tiek maltos mėsos, bulvių ir 1 svogūną. Skanūs mėsos kukuliai su padažu: skanu, sotu ir greita

Suformuoti įprastos formos gaminius.

Dėkite ant riebalais pateptos kepimo skardos arba ant kepimo popieriaus lapo. Geriausia riebalais ištepti ir popierių.

Galite uždėti gabalėlį sviesto. Ir kotletai aliejuje iškeps ir suminkštės – bus labai sultingi ir minkšti. Ir – jie netaps sausi.

Beje, jei kotletai orkaitėje išdžiūtų, galite į jį įpilti šiek tiek vandens metaliniame inde.

Per paskutines 10–15 minučių. Tai neleis kotletams išdžiūti.

Štai ką jie daro su pyragaičiais, pyragais ir tortais – kad jie būtų rausvi, su auksine plutele. Kuo kotletai blogesni?

Kiek laiko kepti? Tai priklauso nuo kotletų dydžio ir orkaitės. Vidutiniškai 30–40 minučių. Kepdami juos du kartus apverskite. Jei ant kepimo skardos susikaupia daug riebalų (arba užpylėme daug aliejaus ant kepimo skardos), galite greitai juos pasemti ir užpilti ant kotletų viršaus. Bet greitai, kad neatvėstų orkaitė.

Kepkite, kol iškeps, kol šonai paruduos ir kol kotletų aromatas taps neįtikėtinas.

Ar šis receptas Jums patiko?

Spustelėkite žvaigždutę, kad įvertintumėte!

Vidutinis įvertinimas 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.


Patiko? Pasidalink! Ačiū.