Sekite mus Facebook'e!
Jautiena yra viena skaniausių ir populiariausių mėsos rūšių, tačiau ją dažnai reikia ilgai kepti. Ypač jei perkate įprastą mėsą iš turgaus ar parduotuvės, o ne aukščiausios kokybės rinktinius gabalus. Net ir po dviejų valandų virimo ar troškinimo toks produktas gali likti kietas ir „guminis“. Bet kas, jei yra paprastas būdas net ir pigią jautieną padaryti tokią minkštą kaip elitinis kepsnys?
Kinų virėjų paslaptis – „aksomas“
Virėjai jau seniai rado sprendimą, kuris aktyviai naudojamas kinų virtuvėje. Šis metodas vadinamas aksominiu metodu , o jo esmė – naudoti dažniausiai naudojamą kepimo sodą .
Gazuoti gėrimai žymiai pakeičia mėsos struktūrą, padidindami pH lygį. Dėl to atsipalaiduoja baltyminės skaidulos, o mėsa tampa pastebimai minkštesnė. Šis metodas ypač gerai veikia su jautiena, kuri dažnai būna kieta.
Kaip teisingai marinuoti mėsą sodoje

Norėdami pasiekti elitinio kepsnio efektą, atlikite šiuos paprastus nurodymus:
- Paimkite 500 g mėsos ir 1 arbatinį šaukštelį kepimo sodos .
- Kepimo sodą tolygiai paskleiskite ant supjaustytos mėsos paviršiaus.
- Palikite 10–30 minučių kambario temperatūroje.
- Tada mėsą kruopščiai nuplaukite šaltu vandeniu, kad pašalintumėte likusią sodą ir galimą nemalonų skonį.
- Nusausinkite popieriniais rankšluosčiais – dabar mėsa paruošta kepti arba troškinti.
Šis preliminarus marinatas leidžia sutrumpinti kepimo laiką: kepsnį galima kepti per 7–10 minučių , o troškinimas užtruks ne ilgiau kaip 40 minučių .
Papildomi būdai suminkštinti mėsą
Jei nenorite naudoti kepimo sodos, yra ir kitų liaudies būdų, kaip suminkštinti mėsą:
- Gazuotas vanduo – pamirkykite 2–4 valandas.
- Sausas arba stalo vynas yra klasikinis kulinarinis marinatas.
- Citrinų sultys arba actas – rūgštis skaido skaidulas, todėl mėsa tampa minkštesnė.
- Taip pat galite derinti metodus – pirmiausia mėsą pamirkykite viename iš aukščiau paminėtų marinatų, o tada pabarstykite soda.
Jei patiekalas iškepęs, bet per kietas, neskubėkite jo išmesti. Tiesiog baikite troškinti jautieną vandens vonelėje arba grietinėlėje – tai ne tik suminkštins tekstūrą, bet ir suteiks kreminio skonio.
