Sekite mus Facebook'e!
Mantas – visame pasaulyje atpažįstamas patiekalas. Šie neįprasti plonos tešlos koldūnai su mėsos įdaru laikomi nacionaliniu patiekalu Vidurinės Azijos, Turkijos, Mongolijos ir Korėjos šalyse. Be to, mantą gamina NVS šalių, Tadžikistano, Kirgizijos, Kazachstano, Uzbekistano ir Kinijos gyventojai
. Kiekviena šalis turi savų mantos gaminimo niuansų. Pavyzdžiui, Kinijoje ir Korėjoje manty turi kitokį pavadinimą, patiekiamas su sojų padažu.
Manty dažniau ruošiamas ant garų
.
Tačiau būta ir gaminimo būdų karštame aliejuje
. Papasakosime apie tadžikų mantų gaminimo būdą.
Tadžikų mantų tešlos sudedamosios dalys:
- Kvietiniai miltai – 1 kg;
- Augalinis aliejus – 40 ml;
- Ledinis vanduo – 420 ml;
- Druska – 1 šaukštelis.
Įdarui skirti ingredientai:
- Mėsa – 1 200 g;
- jautienos riebalai – 350 g;
- Svogūnai – 1 700 g;
- Malti juodieji pipirai – 1 valgomasis šaukštas;
- Žira – 1 valgomasis šaukštelis;
- Druska – 10 g;
- kalendra – 1 šaukštelis;
- Augalinis aliejus – 40 ml.
Tadžikų mantų paruošimas:
Į didelę plokščią lėkštę persijokite miltus, viduryje padarykite nedidelį įdubimą. Į kraterį įberkite druskos, supilkite augalinį aliejų. Dalimis supilkite šaltą vandenį
. Tešlą minkykite rankomis iki vientisos masės, nepalikdami miltų dubenyje. Palaipsniui į tešlą supilkite likusį šaltą vandenį
ir išminkykite nelipnią ir ne per minkštą tešlą. Įdėkite tešlą į maišelį ir palikite ją pusvalandžiui.
Įdarui mėsą supjaustykite nedideliais gabalėliais, panašiai supjaustykite jautienos riebalus. Riebalus ir mėsą sumaišykite viename dubenyje
. Svogūnus supjaustykite mažais kubeliais ir sudėkite į atskirą dubenį. Į svogūnus suberkite žirą, druską, maltus juoduosius pipirus ir kalendrą
. Į svogūnus
supilkite
augalinį aliejų ir sumaišykite su prieskoniais. Į svogūnus supilkite riebalus ir mėsą, ingredientus sumaišykite.
Dar kartą išminkykite tešlą, suformuokite 4-5 cm storio sluoksnį. Padalykite
tešlą
į 6 dalis ir iškočiokite storas dešreles
. Tešlos dešreles uždenkite celofanu
. Puode užvirinkite vandenį. Keptuvės dugną ištepkite augaliniu aliejumi ir išklokite pergamentu su skylutėmis.
Dešreles padalykite į mažus ritinėlius po 25 g. Palikite suktinukus po maistine plėvele 5 minutėms.
Kiekvieną ritinėlį iškočiokite į ploną apskritimą, kurio kraštai plonesni už vidurį. Į sluoksnio vidurį dėkite porą šaukštų įdaro, užspauskite tešlos kraštus iki vidurio, užspauskite įdarą viduje.
Tą pačią procedūrą atlikite ir su kitais plokštainiais ir suktinukais. Priešingą manti siūlių paviršių patepkite augaliniu aliejumi ir įdėkite į puodą.
Mantus kepkite mantovarka 25-30 minučių ant vidutinės ugnies
. Prieš patiekdami
mantus
, lėkštę patepkite sviestu.
Aptepkite mantą sviestu ir pabarstykite maltais raudonaisiais pipirais.
