Sekite mus Facebook'e!
Psichologinis duonos kepimo aspektas jau seniai atskleistas mokslininkų. Remiantis daugeliu eksperimentų ir kepėjų stebėjimų, nustatyta, kad duonos kepimo procesas suteikia tam tikrą kontrolės jausmą. Daugumai žmonių kepimas nesąmoningai tampa meditacine praktika
. Europoje paplitusi praktika duoną kepti patiems. Daugelis žmonių tai daro ne dėl prastos kepinių kokybės šalyje ar didelės kainos, bet dėl savo jausmų.
Kepimo tendencija stipriai išryškėjo pandemijos metu. Siekdami stabilios nervų sistemos būklės europiečiai net užsirašė į kepimo kursus
. Pasigaminkime naminės duonos patys, be specialių įgūdžių
.
Duonai skirti ingredientai:
- Šiltas vanduo – 200 ml;
- šilto pieno – 90 ml;
- augalinis aliejus – 2 valgomieji šaukštai;
- cukraus – valgomasis šaukštas;
- sausų mielių – 10 g;
- miltai – 480 g;
- druskos – šaukštelis.
Duonos paruošimas:
Į vieną dubenį supilkite pieną ir vandenį, augalinį aliejų. Supilkite tą patį cukrų, sausas mieles ir druską, maišykite, kol smėlio grūdeliai ištirps
. Į pieno mišinį persijokite miltus. Tešlą išminkykite iš pradžių mentele, o paskui rankomis ant stalo iki vientisos masės. Dėkite tešlą į gilų dubenį, pateptą augaliniu aliejumi, ir
po maistine plėvele palikite pakilti 45 minutes.
Keptuvę ištepkite augaliniu aliejumi. Iš tešlos kočėlu iškočiokite storą pyragą, kurio skersmuo šiek tiek mažesnis už keptuvės skersmenį.
Įdėkite tešlą į keptuvę, uždenkite rankšluosčiu ir palikite 20 minučių.
Po šio laiko tešlos paviršių patepkite kiaušinio tryniu ir šakute paspauskite nuo skirtingų galų arčiau centro, kad susidarytų raštas.
Dantų krapštuku pradurkite visą tešlos paviršių. Kepkite duoną 180 laipsnių temperatūros orkaitėje 20-25 minutes.
Taigi galite lengvai paruošti naminės duonos be ypatingų įgūdžių. Tam net nereikia specialios duonos kepimo mašinos.
