Sekite mus Facebook'e!
Kulichi – tai religinės paskirties kepiniai, susiję su Velykų švente. Paprastai šią šventę švenčia įvairių šalių krikščionys.
Italijoje kulichas yra Panettone – saldi duona su migdolų ir cukraus pluta. Ji kepama ne tik per Velykas, bet ir per Kalėdas.
Be Panettone, Italijoje yra Colomba. Ši kuličų rūšis skirta specialiai Velykų šventėms. Savo pavadinimą ji gavo dėl to, kad iškepta duona atrodo kaip balandis
. Papasakosime, kaip paruošti tradicinę kuličą namuose.
Kulich ingredientai:
- Kiaušiniai – 4 vnt;
- Pienas – 250 ml;
- Sviestas – 125 g;
- grietinė – 250 g;
- Cukrus – 225 g;
- Vanilinis cukrus – 2 šaukšteliai;
- Druska – ½ šaukštelio;
- Sausos mielės – 8 g;
- Miltai – 700 g;
- Sultenės – 150 g.
Glajaus ingredientai:
- 1 kiaušinio baltymas;
- cukraus pudros – 200 g;
- citrinos sulčių – 1 šaukštelis.
Kulišo paruošimas:
Kiaušinius sumaišykite su pienu, supilkite į juos ištirpintą sviestą, sudėkite grietinę. Kruopščiai išmaišykite komponentus, supilkite klasikinį ir vanilinį cukrų, druską
. Į dubenį su miltais supilkite mieles, sumaišykite birius produktus. Į kiaušinių, grietinės ir pieno mišinį persijokite miltus ir mieles
. Užminkykite tirštą tešlą, įmaišykite nuplautas džiovintas rūgštynes
.
Išminkytą tešlą palikite po dangčiu ir rankšluosčiu 2,5 val.
Sumaišykite tešlą dubenyje ir vėl palikite po dangčiu valandai. Rankas patepkite augaliniu aliejumi ir ⅓ tešlos sudėkite į formeles.
Palikite tešlą formelėse 30 minučių, o tada kepkite 180 laipsnių temperatūroje 40 minučių.
Glajui išplakite kiaušinio baltymą su milteliniu cukrumi iki blizgesio
. Į glajų supilkite citrinos sultis ir toliau maišykite. Išimkite pyragėlius iš formų ir aptepkite glajumi.
Belieka pyragėlius apibarstyti specialiais įvairiaspalviais pabarstukais. Rezultatas – kvapnus ir subtilus kulišas visai šeimai.
