Sekite mus Facebook'e!
Pirmasis keksiukas buvo pagamintas senovės Romoje. Toks senas šis kepinys. Tačiau keksas buvo ruošiamas ne taip, kaip rašoma šiuolaikinėse knygose. Keksas buvo duona, kurioje derėjo vaisiai, riešutai ir uogos. Visi šie įdarai buvo verdami miežių košėje
. Iš pradžių bandelė neturėjo pavadinimo. Ji buvo išrasta tik viduramžiais. Angliškai „muffin” reiškia pyragą, jei versti pažodžiui. Pavadinimas buvo sutrumpintas ir žmonių akyse įgavo tam tikrą spalvą
. Keksas asocijavosi su saldžiu desertu
. Pasigaminkime šiuolaikinį saldų ir purų keksą namuose.
Keksiuko ingredientai:
- Sviestas – 100 g;
- augalinio aliejaus – 50 g;
- cukraus – 150 g;
- druskos – žiupsnelis;
- kiaušiniai – 2 vnt;
- vanilės – žiupsnelis;
- pieno – 120 g;
- miltų – 210 g;
- kildinimo medžiagos – 1 šaukštelis;
- obuoliai – 3 vnt.
Keksiukų paruošimas:
Į dubenį išsukite sviestą, supilkite augalinį aliejų. Į sviestą suberkite druską, vanilinį ir granuliuotą cukrų, plakite plaktuvu 3-4 min.
Į grietinėlės masę įmuškite kiaušinius, supilkite pieną ir plakite, kol kiaušiniai ištirps svieste. Sumaišykite miltus ir kepimo miltelius ir dalimis persijokite į grietinėlės mišinį
. Tešlą plakite mikseriu nedideliu greičiu. Tešlos ilgai nemuškite, tešla turi tapti vientisa
. Nulupkite obuolius nuo sėklalizdžių ir sėklalizdžių, supjaustykite nedideliais kubeliais. Sudėkite obuolius į kreminę tešlą, šiek tiek pasilikdami papuošti viršų.
Keksiukų formą (11×23 cm) ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais. Paskirstykite tešlą formoje, reikia, kad jie tolygiai pasiskirstytų paviršiuje.
Ant tešlos viršaus sudėkite obuolių skilteles.
Keksą kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje 60 minučių.
Gausite minkštą keksą su traškia plutele viršuje.
Svarbu neišimti karšto kekso iš formos, leisti jam atvėsti iki šiltos būsenos.
Nuotraukos autorė ir originalaus recepto kanalas youtube.com: Cooking with Tanya 2.0
