Sekite mus Facebook'e!
Tortai tapo svarbia šventinio renginio dalimi. Tačiau anksčiau tortai nebuvo tokie reikšmingi priimant svečius. Dažnai tortai būdavo siunčiami damoms kaip kvietimas į pokylį. Tuo pat metu pačiame renginyje tortų nebūdavo. Juos pakeisdavo sausainiai ir pyragaičiai
. XVIII a. įvyko perversmas konditerijos srityje. Cukrus tapo prieinamesnis virėjams. Tai paskatino išrasti naujų rūšių kremus
. Nuo šiol tortai puošė įvairių konditerijos parduotuvių vitrinas. Prancūzijoje, Anglijoje ir kitose šalyse virėjai varžėsi dėl spalvingiausio torto
. Papasakosime, kaip paruošti naminį tortą keptuvėje.
Biskvito ingredientai tortui kepti:
- Miltai – 240 g;
- kakavos – 30 g;
- cukraus – 150 g;
- raugo – 10 g;
- kiaušiniai – 2 vnt;
- augalinis aliejus – 50 ml;
- pieno – 130 ml;
- kepimo soda – 1 šaukštelis;
- acto – ½ šaukštelio;
- verdančio vandens – 100 ml.
Kremo ingredientai:
- Sudedamosios dalys: 20% grietinė – 500 g;
- virtas sutirštintas pienas – 350 g.
Glajui skirti ingredientai:
- Pienas – 2 valg;
- sviesto – 30 g;
- šokolado – 70 g.
Pyrago paruošimas:
Į didelį dubenį persijokite miltus su kakava ir kepimo milteliais, suberkite cukrų ir druską, išmaišykite. Atskirame dubenyje suplakite kiaušinius, supilkite į juos pieną ir augalinį aliejų
. Supilkite mišinį į birius komponentus ir kruopščiai išmaišykite iki tirštos masės.
Atskirame dubenyje gesinkite sodos actą ir supilkite į tešlą, išmaišykite.
Į tešlą supilkite verdantį vandenį, greitai
išmaišykite.
Tešla turi gautis kaip skysta grietinė
. Keptuvę lengvai patepkite augaliniu aliejumi, supilkite samtelį tešlos.
Ant vidutinės ugnies po dangčiu kepkite 10 minučių iš vienos pusės. Kondensuodami periodiškai nuimkite dangtį
. Apverskite tešlą į antrąją pusę, kepkite maždaug minutę po dangčiu. Likusias pluteles paruoškite taip pat.
Kremui giliame dubenyje suplakite kondensuotą pieną ir grietinę. Pergamentą patepkite grietinėle, išklokite pyragą.
Kremą vizualiai padalijame į 3 dalis, juo aptepame kiekvieną pyragą, kurį dedame į žiedą.
Šiek tiek kremo reikia palikti papuošimui.
Glazūra gaminama sumaišant pieną ir sviestą. Sudedame ingredientus į mikrobangų krosnelę ir kaitiname, kol sviestas ištirpsta. Į mišinį įmaišome šokoladą ir gerai išmaišome
. Glajų užpilame ant torto viršaus, uždengiame plokščia lėkšte. Palikite tortą šaldytuve 2-3 valandoms. Tada nuimkite žiedą ir kremu aptepkite torto šonus.
Tortą taip pat galite papuošti sausainių trupiniais ir pabarstukais.
Gaunasi didelis tortas, kurio užteks visai kompanijai.
