Sekite mus Facebook'e!
Pirmuosius sausainius sukūrė iraniečiai, tiksliau – persai, VIII a. pr. m. e. Praeities sąrašas nelabai priminė tai, ką dabar valgome prie arbatos. Jis buvo mažiau saldus, nesaldus ir kepamas ilgoms kelionėms, nes nesugesdavo
. Tačiau kai tik sausainiai pasiekė Europą, su jais pradėta įvairiai eksperimentuoti. Ypač sausainiais susidomėjo prancūzai, kūrę įdarus ir tešlą saldumynams
. Taigi iš pasenusių mažų duonos pyragėlių sausainiai pamažu virto gardžiu desertu.
Pasigaminkime šiuolaikinius greituosius sausainius iš paprastų ingredientų
.
Sausainių ingredientai:
- grietinė – 120 g;
- kiaušinis – 1 vnt;
- sviestas – 100 g;
- miltai – 280 g;
- druskos – žiupsnelis;
- raugo – 1 šaukštelis.
Įdarui skirti ingredientai:
- Riešutai – 120 g;
- cukraus – 80 g.
Biskvito paruošimas:
Kiaušinį dubenyje sumaišykite su grietine. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus su kepimo milteliais ir druska, sudėkite sviestą
. Sviestą ištrinkite su miltais iki kreminės konsistencijos smulkių trupinių
. Į kreminius trupinius supilkite grietinės ir kiaušinio mišinį, išminkykite elastingą ir minkštą tešlą
.
Uždenkite tešlą dangčiu ir palikite šiltai 15-20 min.
Įdarui riešutus susmulkinkite iki smulkių trupinių
.
Cukrų sumaišykite su riešutų trupiniais
ir tešlą iškočiokite stačiakampiu. Įdarą užbarstykite ant tešlos 3 cm nuo platesnio krašto. Tolygiu sluoksniu paskirstykite įdarą ant paviršiaus.
Suvyniokite tešlą į ritinėlį, šiek tiek paspauskite, kad jis būtų plokštesnis.
Patepkite vyniotinį kiaušinio tryniu ir padalykite į porcijas.
Šakute arba formavimo peiliu sausainių paviršiuje padarykite raštą. Perkelkite į pergamentu išklotą kepimo skardą ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje 20-25 minutes.
Gausite saldžių riešutinių sausainių.
Jie jums patiks labiau nei parduotuvėje pirkti sausainiai.
