Sekite mus Facebook'e!
Šokoladinio pyrago istorija siekia kelis šimtmečius. Pirmą kartą apie pyragus su šokoladu užsimenama Europos šalių istorijoje
. XV a. Italijoje atsirado pirmasis desertas, kurį galima laikyti šiuolaikinio šokoladinio pyrago prototipu. Tai buvo pyragas su kakavos milteliais. Jis buvo prieinamas tik turtingiems žmonėms, nes kakavos pupelės buvo retas ir brangus produktas.
XVIII a. Prancūzijoje pasirodė šokoladiniai pyragai, kurie tapo labiau prieinami plačiajai visuomenei. Jie išpopuliarėjo dėka prancūzų konditerių, kurie eksperimentavo su receptais ir kūrė naujas šokoladinių pyragų rūšis.
XIX a. šokoladiniai pyragai paplito po visą pasaulį ir tapo neatsiejama daugelio kultūrų dalimi. Paruoškime saldų šokoladinį pyragą patys.
Šokoladinio pyrago ingredientai:
- Kiaušiniai – 3 vnt;
- cukraus – 150 g;
- augalinis aliejus – 80 ml;
- pieno – 200 ml;
- vanilinas;
- druskos – žiupsnelis;
- raugo – 8 g;
- karčiojo šokolado – 30 g;
- miltai – 190 g.
Ingredientai impregnavimui:
- Pienas – 200 ml;
- karčiojo šokolado – 15 g.
Kremo ingredientai:
- Sudedamosios dalys: saldinta grietinėlė – 300 ml;
- maskarponės – 250 g;
- grietinėlės – 200 ml;
- juodojo šokolado – 200 g.
Šokoladinio pyrago paruošimas:
Kiaušinius įmuškite į dubenį, supilkite cukrų, maišykite, kol smėlio grūdeliai ištirps. Į kiaušinius supilkite augalinį aliejų ir pieną, supilkite vaniliną ir druską, išmaišykite
. Į masę suberkite karštąjį šokoladą, išmaišykite. Į mišinį taip pat persijokite miltus ir
kepimo
miltelius, išminkykite ne per tirštą tešlą be gumuliukų.
Supilkite tešlą į kepimo formą ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 20-25 min.
Tuo tarpu pasigaminkite mirkalą – puode sumaišykite karčiąjį šokoladą ir pieną.
Porą minučių pavirkite šokolado pieną
.
Biskvitą subadykite šakute ir į skylutes supilkite šokolado pieną bei leiskite jam įsigerti į biskvitą.
Saldintą grietinėlę išplakite atskirai iki kreminės konsistencijos, supilkite maskarponę ir toliau plakite mikseriu
. Kremą užtepkite ant biskvito viršaus, išlyginkite jo paviršių.
Tortą nusiųskite į šaldytuvą ir užvirinkite kremą. Į grietinėlę sudėkite juodąjį šokoladą ir jį ištirpinkite. Užpilkite glajų ant torto viršaus ir palikite jį šaldytuve 3-4 valandoms.
Rezultatas – gauname puikų šokoladinį tortą. Jis galės pakeisti bet kurį parduotuvės analogą.
