Sekite mus Facebook'e!
Žodį „salotos” galime pastebėti senovės Romoje, kur jis reiškė kažką sūraus. Taigi iš augalų pagaminti patiekalai turėjo būti su druska, antraip valgis buvo laikomas nepilnaverčiu
. Salotos senovėje buvo labai dietinis
patiekalas.
Tokios, kad jas sudarydavo tik iš petražolių, krapų ir kitų žolelių. Į jas nebuvo dedama net vaisių ir daržovių, jau nekalbant apie mėsą ir žuvį
. Tik vėliau, nutolę nuo senovės kanonų ir bendrų stereotipų, žmonės pradėjo eksperimentuoti. Paaiškėjo, kad salotos yra labai dviprasmiškas patiekalas. Jame galima derinti galybę ingredientų ir nuolat keisti skonį
. Mūsų šalyje salotos siejamos su Naujaisiais metais. Pasigaminkime naujametinių salotų būsimoms šventėms.
Naujametinių salotų ingredientai:
- svogūnas – vnt;
- druskos – ⅓ šaukštelio;
- morkų – vnt;
- majonezo – 250 g;
- česnakas – 4 skiltelės;
- kepenys – 250 g;
- augalinis aliejus – 3 valg;
- marinuoti agurkai – 2 vnt;
- bulvės – 2 vnt;
- lydytas sūris – 2 vnt;
- vištienos kiaušiniai – 4 vnt.
Naujametinių salotų paruošimas:
Svogūnus
supjaustyti ketvirčiais žiedų, nuluptas morkas supjaustyti plonais šiaudeliais
. Česnaką
susmulkinti
, o susmulkintas daržoves sudėti į keptuvę, iš anksto pateptą saulėgrąžų aliejumi. Kepkite daržoves ant vidutinės ugnies, kol svogūnai suminkštės ir taps skaidrūs – 10 minučių.
Nulupkite išvirtus ir atvėsintus kiaušinius bei bulves
.
Į apkeptas daržoves įberkite druskos ir pasirinktinai prieskonių
. 20 cm skersmens kepimo inde vidutinio dydžio tarka sutarkuokite bulves. Išdėliokite bulves ant dugno, aptepkite šaukštu majonezo.
Toliau kiekvieną sluoksnį apdorokite padažu.
Kepenėles susmulkiname ant tarkos, ant subprodukto išdėliojame keptas morkas ir svogūnus.
Tada sūrį įtriname smulkiomis drožlėmis
. Agurkus supjaustome šiaudeliais ir išspaudžiame iš daržovių skystį į atskirą indą. Supjaustytus agurkus paskirstome ant salotų paviršiaus.
Kiaušinius
sutarkuojame
stambia tarka, užpilame ant agurkų sluoksnio su majonezu.
Paskutinis sluoksnis gausiai aptepamas padažu. Salotas bent valandą palaikykite šaldytuve.
Naujametines salotas papuoškite pomidorais, petražolėmis ir krapais. Puikus biudžetinis patiekalas, kuriame kepenėles galima pakeisti mėsa arba dešra.
