Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Autentiškas rauginto pieno receptas iš 80-ųjų: natūralus skonis iš senolių laikų

raugintas pienas
Sekite mus Facebook'e!


Patiko? Pasidalink! Ačiū.

Kodėl raugintas pienas buvo toks svarbus 80-aisiais?

Raugintas pienas 80-aisiais buvo ne tik kasdienio stalo dalis, bet ir natūralus sveikatos šaltinis. Tuo metu nebuvo gausybės parduotuvinių jogurtų ar kefyrų, todėl žmonės vertino tai, ką galėjo pasigaminti patys. Raugintas pienas buvo maistingas, stiprino virškinimą, suteikdavo sotumo jausmą ir buvo ypač tinkamas vasarą, kai šviežio pieno galiojimo laikas būdavo trumpas. Senolių receptai buvo perduodami iš lūpų į lūpas, o kiekvienas turėjo savitą raugo paslaptį – nuo šaukšto grietinės iki trupučio anksčiau rauginto pieno.

Pagrindiniai ingredientai – tik du, bet svarbu kokybė

Klasikinis rauginto pieno receptas reikalauja vos dviejų dalykų: natūralaus, termiškai neapdoroto pieno ir raugo. Geriausiai tinka ūkiškas karvės pienas, kuris nebuvo virintas ar homogenizuotas, nes jame gausu natūralių bakterijų, reikalingų fermentacijai. Raugu gali tapti šaukštas anksčiau pasigaminto rauginto pieno arba natūrali grietinė. Šiuolaikinėse sąlygose, kai sunkiau gauti „gyvo“ pieno, galima naudoti pasterizuotą, bet tuomet būtina pridėti gerų bakterijų iš jogurto ar vaistinės laktobacilų kultūrų.

Rekomenduojame:  Mano vaikai šiuos kotletus valgo "yay". Heparicks yra tokie skanūs, kad galite juos gaminti kas antrą dieną.

Paruošimas – lėtas, bet vertas kiekvienos minutės

Pieną supilkite į molinį ar stiklinį indą ir palikite šiltoje vietoje – svarbu, kad temperatūra būtų apie 22–25 °C. Į pieną įdėkite raugą ir atsargiai išmaišykite. Uždenkite marlės ar lininės servetėlės gabalėliu, kad produktas galėtų kvėpuoti, bet būtų apsaugotas nuo dulkių. Po 24–48 valandų pienas pradeda tirštėti, jo skonis tampa švelniai rūgštus, o tekstūra – aksominė. Kai raugintas pienas pasiekia pageidaujamą konsistenciją, jį reikia perkelti į šaldytuvą – taip sustabdysite fermentaciją ir produktas išliks šviežias dar keletą dienų.

Skonis, kuris grąžina į vaikystę

Daugeliui raugintas pienas primena vasaros atostogas kaime – šviežios ruginės duonos riekę, šaukštą medaus ir molinį puodelį pieno su rūgštele. Tai paprastas, bet nepakartojamas skonis, kuriame telpa vaikystė, gamta ir senolių išmintis. Raugintas pienas puikiai dera su šviežiomis bulvėmis, virtomis daržovėmis ar vienas pats, kaip gaivus gėrimas karštą dieną. Tai ne tik maistas, bet ir emocinė patirtis, kuri stiprina ryšį su šaknimis ir paprastumu.

Rekomenduojame:  Italijos karališkoji konditerija. Ne pyragas, o auksas: receptą parsivežiau iš Italijos.

Rauginto pieno nauda sveikatai – neabejotina

Be nostalgijos ir skonio, raugintas pienas pasižymi didele nauda sveikatai. Jame gausu probiotikų, gerinančių žarnyno mikroflorą, baltymų, kalcio ir vitaminų B grupės. Jis padeda geriau virškinti kitus produktus, stiprina imunitetą ir net gali padėti reguliuoti kūno svorį. Reguliariai vartojant raugintą pieną, pastebimas geresnis virškinimas, sumažėja pilvo pūtimas ir sustiprėja bendra organizmo būklė. Tai vienas iš tų paprastų produktų, kurį verta vėl įtraukti į šiuolaikinį mitybos racioną – tiek dėl skonio, tiek dėl sveikatos.

Ar šis receptas Jums patiko?

Spustelėkite žvaigždutę, kad įvertintumėte!

Vidutinis įvertinimas 5 / 5. Balsų skaičius: 1

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.


Patiko? Pasidalink! Ačiū.