Sekite mus Facebook'e!
Chačapuri kilęs iš šiaurės vakarų Gruzijos kalnų. Vietiniai piemenys pirmieji sugalvojo kepti plokščią duoną su sūriu, nes jiems buvo nepatogu gaminti pagal sudėtingus receptus. Sotus kepinys gelbėjo juos nuo bado ir tarnavo kaip visavertis maistas
. Chačapuri pirmą kartą paminėtas V a. metraščiuose, kuriuose aprašomas valstiečių gyvenimas. Jau XIII a. chačapuri receptas pradėtas naudoti visur.
Gruzinai eksperimentavo su chačapuri forma, darydami jį kvadratinį arba valties formos, todėl yra apie tuzinas šio skanėsto rūšių.
Taip pat pabandykime paruošti chačapuri su sūriu
.
Ingredientai: 1:
- Kefyras – 280 ml;
- cukraus – šaukštelis;
- druskos – šaukštelis;
- kiaušinio trynys – vnt;
- miltai – 400 g;
- raugas – 10 g;
- sūris suluguni – 350 g;
- sviestas – 50 g.
Chačapuri paruošimas:
Į gilų indą supilkite kambario temperatūros kefyrą. Įberkite cukraus, druskos ir vištienos trynį. Trynys be baltymų padarys tešlą minkštesnę. Maišykite plaktuvu
. Miltus persijokite per sietelį ir dalimis suberkite kepimo miltelius. Iš pradžių išmaišykite plaktuvu, tada minkykite rankomis. Tešla turi būti vientisa ir šiek tiek lipni. Uždenkite maistine plėvele ir palikite 10 minučių.
Įdarui stambia tarka sutarkuokite kietąjį sūrį, suluguni arba mocarelą. Įmuškite vištienos kiaušinį. Padalykite į 4 dalis.
Tešlą taip pat padalykite į 4 dalis, iškočiokite, į vidurį dėkite įdarą ir surinkite į maišelį. Apverskite į kitą pusę ir iškočiokite rankomis. Tada iškočiokite kočėlu į plonesnį plokštainį.
Jei susidarė burbulas, dantų krapštuku pabadykite tešlą ir išleiskite oro perteklių.
Dėkite gabalėlius ant įkaitintos sausos keptuvės. Kepkite po uždaru dangčiu ant vidutinės ugnies iš abiejų pusių. Tada dar po minutę kepkite atidengę dangtį.
Turėsite 4 apetitą žadinančius plokštainukus.
