Sekite mus Facebook'e!
Verdantis vanduo yra vienas seniausių ir paprasčiausių būdų užtikrinti, kad vanduo būtų saugus gerti ir virti. Šis procesas sunaikina daugumą neapdorotame vandenyje esančių mikrobų ir bakterijų, taip sumažindamas riziką užsikrėsti pavojingomis ligomis.
Dauguma kenksmingų medžiagų iš tiesų sunaikinamos aukštoje temperatūroje. Tačiau kažkas nutinka vandeniui, kai jis pasiekia 100 laipsnių Celsijaus temperatūrą:
- virimo metu vandens molekulės ir deguonis išgaruoja;
- Bet kuriame vandenyje yra priemaišų, ir jos neišnyksta esant 100 laipsnių temperatūrai, ypač druskos. Tačiau jų koncentracija
- didėja, nes yra mažiau vandens atomų;
- Vandens molekulėse taip pat yra vandenilio izotopų – sunkiųjų cheminių elementų, atsparių 100 laipsnių temperatūrai, jie „sveria“ skystį, nes nusėda dugne.

Ar įmanoma tą patį vandenį užvirinti du kartus?
Bakterijos jau būna žuvusios po pirmojo virimo, todėl antrą kartą tiesiog nepatartina to daryti. Pakartotinio terminio apdorojimo nereikia.
Virintas vanduo neturi skonio, todėl užvirus antrą ar trečią kartą, jis tampa labai beskonis.
Be to, ekspertai teigia, kad pakartotinis virimas tiesiog „užmuša“ vandenį. Juk šios procedūros metu išgaruoja deguonis, kuris cheminiu požiūriu sutrikdo pačią H2O molekulę. Todėl atsirado kitas tokio gėrimo pavadinimas – „negyvas vanduo“.
Po virimo lieka priemaišų ir druskų, bet vanduo ir deguonis kaskart pasišalina, todėl druskų koncentracija tampa vis didesnė. Nors mūsų kūnas to nejaučia, tai nėra labai naudinga sveikatai.
Paprastai verdame chloruotą vandenį, ir 100 laipsnių Celsijaus temperatūroje jis reaguoja su organinėmis medžiagomis. Dėl to susidaro kancerogenai, kurių koncentracija verdant dažnai tik padidėja. Tokios medžiagos žmonėms yra itin nepageidaujamos, nes sukelia įvairių rūšių vėžį.

Apskritai virintas vanduo mažai naudingas, o jo pakartotinis apdorojimas dar labiau kenkia. Todėl reikia laikytis kelių svarbių taisyklių. Visų pirma, kiekvieną kartą užpilkite šviežiu virinamuoju vandeniu, nepildami jo į seną skystį. Taip pat prieš užvirdami leiskite vandeniui pastovėti kelias valandas.
