Apelsininiai sausainiai – tai aromatingi ir švelnūs kepiniai, kuriuose ryškus citrusinių vaisių skonis dera su minkšta tešlos tekstūra. Dėl natūralių apelsinų sulčių ir žievelės sausainiai įgauna gaivų, sodrų skonį ir lengvą rūgštelę.
Šis desertas puikiai tinka arbatos vakarėliams, šventinėms vaišėms ar saldžiam užkandžiui.
Dėl paprasto paruošimo ir prieinamų ingredientų apelsinų sausainiai yra populiarus pasirinkimas namų virtuvėje, ypač šaltuoju metų laiku, kai norisi suteikti saulėtą nuotaiką.
Sudedamosios dalys:
- Miltai – 300 g;
- druskos – žiupsnelis;
- Raugas – 1/2 šaukštelio;
- Vanilinis cukrus – 1 šaukštelis;
- Sviestas – 5 šaukštai;
- grietinė – 150 g;
- Kiaušinis – 1 vnt;
- Apelsinai – 450 g;
- Cukrus – 100 g;
- Kukurūzų krakmolas – 2 šaukštai.
Apelsinų sausainių paruošimas:
Į dubenį suberkite miltus, druską, suberkite kepimo miltelius ir vanilinį cukrų. Į miltus sudėkite šaltą sviestą, visus sausus ingredientus trinkite su sviestu, kol pasidarys trupiniai
. Į kreminius trupinius įmaišykite grietinę ir plaktą kiaušinį, tešlą suberkite į gumulą
.
Palikite tešlą šaldytuve po celofanu pusvalandžiui
. Tuo metu sutarkuokite vieno apelsino žievelę. Nuo apelsinų pašalinkite žievelę ir supjaustykite nedidelėmis skiltelėmis, sudėkite jas į blenderį.
Sutrinkite apelsinus iki minkštimo ir kartu su žievele sudėkite į puodą
.
Į apelsinų minkštimą suberkite krakmolą ir cukrų, išmaišykite ir
ant mažos ugnies sutirštinkite apelsinų masę. Palikite įdarą atvėsti po maistine plėvele plokščiame inde.
Padalykite tešlą į 4 lygias dalis, kiekvieną dalį iškočiokite į 30 cm ilgio
plokščią duoną.
Padalykite tešlą į 8 trikampius kaip picą
. Ant plačiosios kiekvieno trikampio dalies dėkite įdaro ir suvyniokite į ritinį.
Dėkite sausainius ant kepimo skardos ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje 30-35 minutes.
Iškepusį sausainį galite pamirkyti cukraus pudroje. Gausite gardžius apelsinų skonio sausainius.