Sekite mus Facebook'e!
Agrastų populiarumas nusileidžia tik serbentams. Ir tai visiškai pagrįsta: jie yra skanūs ir labai sveiki. Ir ne tik dėl didžiulio vitamino C kiekio, agrastai tiesiog pirmauja vitaminų ir mikroelementų kiekiu.
Agrastai yra labai sveiki. Manoma, kad jų vartojimas padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje, o reguliariai vartojant sumažėja Alzheimerio ligos ir insulto rizika.
Agrastas yra artimas serbentų giminaitis, vienas iš serbentinių šeimos atstovų, paplitęs visoje Europoje, šiaurėje jo paplitimo arealas siekia poliarinį ratą. Veislės skirstomos į 3 pagrindines grupes: europinę (Ribes uva-crispa), amerikinę (Ribes hirtellum) ir hibridinę. Amerikinės yra atsparesnės šalčiui, tačiau jų uogos mažesnės. Europiečiai dažnai serga miltlige, iššąla, turi spyglių, tačiau jų vaisiai didesni ir saldesni.
Agrastai, priklausomai nuo veislės, sveria nuo 3 iki 6 g ir skiriasi forma bei spalva. Jie gali būti žali, geltoni, rausvi, raudoni, tamsiai violetiniai, beveik juodi. Jie gali būti ovalūs, kriaušės formos, pailgi arba apvalūs. Jų skonis varijuoja nuo rūgštaus, aitraus iki labai saldaus.

Agrastų sudėtis
Agrastuose mažai kalorijų ir riebalų, tačiau gausu maistinių medžiagų. Viename puodelyje (150 g) agrastų yra:
- kalorijos – tik 66
- baltymai – 1 g
- riebalai – mažiau nei 1 g
- angliavandeniai – 15 g
- skaidulos – 7 g
- Vitaminas C – 46 % rekomenduojamos paros normos
- Vitaminas B 5 – 9 % rekomenduojamos paros normos
- Vitaminas B 6–7 % rekomenduojamos paros normos
- Varis – 12 % rekomenduojamos paros normos
- Manganas – 9 % rekomenduojamos paros normos
- Kalis – 6 % rekomenduojamos paros normos
Agrastai yra natūralus vitamino C šaltinis . Puodelyje šviežių uogų yra apie 28 mcg arba 46 % rekomenduojamos paros normos vitamino C. Šis galingas antioksidantas yra svarbus žmogaus imuninei sistemai ir veikia odos būklę. Mityba, kurioje yra pakankamai vitamino C, padės sumažinti peršalimo riziką.
Agrastai yra B grupės vitaminų šaltinis: piridoksino (B6 ) , pantoteno rūgšties (B 5 ), folatų (B 9 ) ir tiaminas (B 1 ). B 5 būtinas riebalų rūgščių susidarymui, B6 – daugelio fermentų ir ląstelių funkcionavimui, padeda maistą paversti energija. B 1 atlieka svarbų vaidmenį angliavandenių, baltymų ir riebalų apykaitoje, o folatai yra būtini normaliam nervų sistemos funkcionavimui ir organizmo ląstelių atsistatymui.
Šviežiose agrastose gausu skaidulų. Viename puodelyje yra 6,5 gramo maistinių skaidulų. Remiantis Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos duomenimis, vidutinio suaugusiojo mityba turėtų apimti bent 20 gramų skaidulų per dieną. Porcija agrastų sudaro maždaug trečdalį šio kiekio.

Agrastų nauda sveikatai
Agrastas naudingas tiek moterų, tiek vyrų organizmui. Jame yra daug mineralų.
Kalis padeda raumenims ir nervų sistemai efektyviai dirbti, be to, jis naudingas širdžiai, nes padeda palaikyti sveiką kraujospūdį ir apsaugo nuo nenormalaus širdies plakimo. Žmonėms, kuriems trūksta kalio, padidėja osteoporozės, hipertenzijos ir insulto rizika. Puodelis agrastų suteikia apie 6,3 % rekomenduojamos paros kalio normos.
Dvi saujos agrastų turi apie 12 % rekomenduojamos paros normos mangano. Jis būtinas energijos apykaitai, cukraus kiekio kraujyje reguliavimui ir kalcio įsisavinimui.
Agrastuose esanti geležis skatina raudonųjų kraujo kūnelių regeneraciją.
Be to, agrastai turi kalcio, fosforo, magnio, vitamino E ir gana didelę vitamino A koncentraciją – vienoje stiklinėje agrastų yra daugiau nei 48 % paros normos vyrams ir 62 % moterims.
Agrastų žalingas poveikis organizmui
Alergija ir netoleravimas agrastams yra itin reti. Jas netgi rekomenduojama vartoti nėštumo metu.
Tačiau žmonės, sergantys dvylikapirštės žarnos uždegimu, skrandžio opalige, kolitu ir enteritu, neturėtų valgyti agrastų.
Retai, bet vis tiek agrastas gali sukelti hipervitaminozę, nes jis yra vitaminų kiekio rekordininkas. Tačiau tam turėsite gerokai viršyti dienos normą, pavyzdžiui, suvalgyti 5 stiklines vienu metu.
Taikymas medicinoje

Agrastas pasižymi choleretiniu ir diuretiniu poveikiu žmogaus organizmui. Jis turi priešuždegiminių ir antiseptinių savybių. Todėl jis dedamas į miltelius ir tabletes nuo įvairių ligų.
Vaistai, kurių sudėtyje yra jo, skiriami kvėpavimo takų uždegimui. Ši uoga pasirodė esanti galingas tonikas, padedantis pagerinti savijautą ir atkurti jėgą po peršalimo.
Gydytojai rekomenduoja agrastus ir jų pagrindu pagamintus produktus nuo hipovitaminozės, nes juose yra daug vitaminų. Jie taip pat įtraukiami į vaistų nuo anemijos sudėtį.
Agrastų ekstraktas gali būti vaistų, skirtų gastritui ir mažam rūgštingumui, sudėtyje.
Kosmetikos tikslais daugiausia naudojamos vaisių sultys ir minkštimas. Nuo pigmentinių dėmių pakanka tiesiog kartą per dieną nuvalyti veidą šviežiomis uogų sultimis.
Agrastų pasirinkimas ir laikymas

Valgymui rinkitės prinokusias, tvirtas, ryškiaspalves uogas. Venkite tų, kurios yra per minkštos, raukšlėtos ar suskilinėjusios.
Uogoms, kurios bus naudojamos pyragams, uogienėms ir džiovinimui, reikia pašalinti mažyčius taurėlapius ir kotelius: jie dar vadinami „uodegomis“. Tai gana varginantis ir daug darbo reikalaujantis darbas, todėl geriau rinktis dideles uogas.
Jei planuojate spausti sultis, gaminti želė ar užšaldyti uogas, jų nereikia lupti. Šiuo atveju dydis nesvarbu.
Šaldytos agrastės puikiai laikosi metus neprarandant savo naudingų savybių. Uogos iš šaldiklio daugumoje receptų gali būti naudojamos vietoj šviežių.
Jei agrastas skirtas perdirbti, jį reikia skinti techninės brandos etape, maždaug 10 dienų iki visiško sunokimo. Tai yra tada, kai uogos dar tankios, bet jau įgavo įprastą veislei būdingą dydį ir spalvą, o lapai vis dar žali. Šiuo metu nuskintos uogos šaldytuve gali išgulėti iki vieno mėnesio. Tačiau atminkite: nuskinti vaisiai blogai noksta, todėl nereikėtų pradėti skinti per anksti.
Kulinarinis panaudojimas

Agrastus galima valgyti žalius. Auginamos ir parduodamos dvi veislių grupės: žaliosios ir raudonosios. Raudonosios turi daugiau cukraus, todėl dažnai valgomos tokios, o žaliosios, rūgštaus skonio veislės labiau tinka kulinariniam naudojimui. Ir tai ne tik desertai, uogienės, vaisių gėrimai ir kompotai. Agrastų gaivumas ir natūralus ryškumas gerai dera su jūros gėrybėmis, vištienos ir kiaulienos patiekalais. Tokie receptai kaip agrastų šampanas, vynas ir sūris iš žaliųjų agrastų egzistuoja jau daugiau nei 100 metų.
Agrastai dažnai naudojami gėrimams suteikti rūgštumo ir skonio. Iš jų gaminami sirupai, kurie vėliau dedami į kokteilius, arbatas ir gazuotus gėrimus.
Agrastų sultims pagaminti reikia atskirti viršutinę ir apatinę „uodegas“ ir tik tada sudėti jas į sulčiaspaudę. Gėrimuose agrastai gerai dera su obuoliais, kriaušėmis, braškėmis. Ir net su arbūzu, salotomis, špinatais ir agurkais.
Agrastų kokteiliams tinka tiek šviežios, tiek šaldytos uogos. Į kokteilius geriau dėti iš anksto virtas paprastame sirupe arba cukruotas uogas. O papuošti geriausia šviežiomis.
Agrastus galima naudoti džiovintiems vaisiams , marinatams ir uogienėms gaminti.
Įdomūs faktai apie agrastus

Agrastų populiarumą liudija tai, kad visame pasaulyje agrastais vadinami visiškai skirtingi augalai, kurie neturi nieko bendra su agrastais ar net serbentais. Tai daugiausia tropiniai vaisiai, kurių galima rasti Pietryčių Azijoje, Afrikoje ir Pietų Amerikoje.
Tačiau yra vienas analogas – tai Amūro agrastas arba aktinidija. Jo vaisius galima auginti net savo dachoje.
