Sekite mus Facebook'e!
Pagoniška šventė Blynų diena yra susijusi su blynais. Apie šią šventę sklando daug legendų ir mitų, susijusių su praeities ritualais. Dabar mums Blynų diena yra blynų šventė. Kulminacija – laužo sudeginimas ant laužo
. Tačiau praeityje Blynų diena buvo laikoma svarbia švente. Slavai tikėjosi, kad tinkamai švenčiant, jie sulauks gero derliaus. Tam tikslui buvo kepami
blynai
kaip auka deivei Ladai.
Beje, blynai ir senovėje, ir dabar yra vienodi. Sudedamųjų dalių skirtumai minimalūs. Tai tikrai senovinis patiekalas, perduotas protėvių. Papasakosime, kaip iškepti pieno ir varškės blynus.
Pieniškų blynų ingredientai:
- Pienas – 500 ml;
- Miltai – 200 g;
- Kiaušiniai – 3 vnt;
- Cukrus – 2 valg;
- Druska – 1/2 šaukštelio;
- Augalinis aliejus – 3 valg.
Pieniškų blynų paruošimas:
Įkaitinkite pieną puode iki 40 laipsnių. Į dubenį įmuškite kiaušinius, supilkite cukrų, druską ir gerai išmaišykite, kol ištirps smėlio grūdeliai
. Į kiaušinius pamažu supilkite šiltą pieną, persijokite miltus ir išminkykite skystą tešlą blynams
.
Galiausiai į tešlą supilkite augalinį aliejų ir 10 sekundžių plakite mikseriu.
Palikite tešlą 30 minučių šiltoje vietoje. Į keptuvę įpilkite šiek tiek vandens. Kai paviršiuje susidarys vandens rutuliukai, blynus galima kepti
. Į keptuvę įpilkite šiek tiek augalinio aliejaus, pilkite tešlą samčiu ir kepkite blynus iš abiejų pusių, kol taps auksinės spalvos.
Kremo blynų ingredientai:
- Pienas – 250 ml;
- Verdančio vandens – 250 ml;
- Miltai – 300 g;
- Kiaušiniai – 4 vnt;
- Cukrus – 2 šaukštai;
- Druska – 1 šaukštelis;
- augalinis aliejus – 4 valg.
Grietininių blynų paruošimas:
Įkaitinkite pieną puode iki 40 laipsnių Celsijaus temperatūros. Dubenyje mikseriu iki vientisos masės išplakite kiaušinius su cukrumi ir druska
. Į kiaušinių masę persijokite miltus, supilkite pieną ir išplakite mikseriu. Palaipsniui į tešlą supilkite verdantį vandenį, nuolat maišykite skystą tešlą.
Galiausiai į tešlą supilkite augalinį aliejų, 10 sekundžių plakite mikseriu.
Į įkaitintą keptuvę įpilkite lašelį augalinio aliejaus, pilkite tešlą iš samčio ir palaukite, kol viršus susigers, o apačia paruduos. Apkepkite kitą blyno pusę, kol apskrus.
Rekomenduojame blynus kepti ant plieninės keptuvės. Kremo blynai nuo pieniškų blynų skiriasi piešiniu – kremo blynų piešinys ryškesnis iškepus.
