Sekite mus Facebook'e!
Įvairiose šalyse pusryčiams, pietums ar vakarienei kepami paplotėliai. Šį patiekalą iš tiesų galima laikyti kultiniu, ypač slavų tautose. Lėkščių istorija siekia tolimus šimtmečius ir yra susijusi su protėvių tradicijomis
. Tačiau mitybos specialistai teigia, kad lašinukai nėra toks jau sveikas produktas. Piktnaudžiavimas aliejuje keptu miltų produktu sukelia nemalonių pasekmių skrandžiui ir širdies bei kraujagyslių sistemai.
Verta suprasti, kad bulvytės gali būti ir žalingos, ir naudingos. Pavyzdžiui, gruzdintose bulvytėse yra svarbių fermentų, skirtų angliavandenių ir energijos apykaitai. Fritos suteikia žmonėms energijos ir dopamino
. Paruoškime purių fritų ant kefyro.
Fritzų ingredientai:
- Miltai – 220 g;
- raugas – 1 valgomasis šaukštas;
- Kiaušinis – 1 vnt;
- Kefyras – 250 ml;
- Druska – 1/2 šaukštelio;
- Cukrus – 1 valgomasis šaukštas.
Kepinių paruošimas:
Sumaišykite miltus su kepimo milteliais. Į gilų indą įmuškite kiaušinį ir supilkite kefyrą.
Kefyrą pasūdykite, supilkite cukrų, išplakite mikseriu iki vientisos masės. Į kefyrą ir kiaušinį suberkite miltus ir kepimo miltelius, užminkykite tirštą tešlą be gumuliukų
. 10 minučių palikite tešlą šiltai. Keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų, kad jo sluoksnis būtų 5 mm virš dugno
. Į keptuvę šaukštu dėkite porcijas tešlos.
Naudokite antrą šaukštą, kad padėtumėte, jei tešla lėtai lašėtų į aliejų.
Tešlos papildomai maišyti nereikia.
Kepkite paplotėlius iš abiejų pusių, kol taps auksinės spalvos. Svarbu stebėti, kad aliejus nerūdytų. Kepdami palaipsniui mažinkite kaitrą.
Fritas galite patiekti su grietine ir uogiene. Gausite auksinius purius paplotėlius.
