Sekite mus Facebook'e!
Daugelyje šeimų vienas iš pavasario atėjimo simbolių yra kuličas. Jis tradiciškai kepamas prieš Velykas. Galima sakyti, kad kulich skonis labai skiriasi nuo visų kitų kepinių skonio. Ši orinė tešla kartu su saldžiu glajumi ir pabarstukais gali tapti skanėstu visai šeimai.
Iš pradžių žodis kulič kilo iš žodžio Kalach
.
Slavų kultūroje Kola reiškia saulę, o Cha – vaiką, chado. Tikėtina, kad Kulich senovėje turėjo saulės vaiko reikšmę. Šis vertinys gana koreliuoja su tuo, kaip kuličas pozicionuojamas religijoje
. Išsikepkime saldų ir sultingą kuličą namuose.
Kulicho ingredientai:
- Pienas – 300 ml;
- Kiaušiniai – 4 vnt;
- Cukrus – 200 g;
- Vanilinis cukrus – 2 šaukšteliai;
- Sausos mielės – 14 g;
- Sviestas – 100 g;
- Miltai – 800 g;
- Medus – 1 valgomasis šaukštas;
- Augalinis aliejus – 50 ml;
- Sultenės – 100 g;
- Kandiruoti vaisiai – 100 g.
Glajaus ingredientai:
- Želatina – šaukštelis;
- Vanduo – 6 valgomieji šaukštai;
- Cukrus – 180 g;
- Citrinų sultys.
Kulišo paruošimas:
Įpilkite į jį šaukštą cukraus, mieles ir išmaišykite. Į mielių pieną supilkite 3-4 šaukštus miltų ir vėl išmaišykite
. Mielių mišinį uždenkite maistine plėvele ir palikite šiltai 5-10 minučių. Į atskirą dubenį įmuškite kiaušinius, supilkite cukrų ir vanilinį cukrų, mikseriu išplakite iki sodrių putų
. Į dubenį sudėkite mieles ir supilkite likusį pieną, išmaišykite. Kiaušinių mišinį supilkite į mielių mišinį, supilkite ištirpintą sviestą ir medų, išmaišykite
. Į mielių ir kiaušinių mišinį dalimis suberkite miltus ir išminkykite tirštą tešlą
.
Į tešlą
supilkite
augalinį aliejų, dar kartą išmaišykite ir palikite po rankšluosčiu pakilti 2 val.
Tešlą išminkykite, supilkite į ją cukruotus vaisius ir sultenes, įpilkite šiek tiek augalinio aliejaus. Į tešlą įmaišome džiovintus vaisius
. Tešlą padalijame į mažus ritinėlius, kuriuos dedame į popierines formeles kuličiams.
Įsitikinkite, kad tešla užima tik ⅓ formos.
Formeles uždenkite rankšluosčiu ir palikite 30-40 min. pakilti. Tada kiekvieną kuličą galite patepti kiaušinio ir pieno mišiniu.
Kepkite kepinius 35 minutes 180 laipsnių temperatūroje
. Glajui želatiną sumaišykite su pora šaukštų vandens. Likusį vandenį sumaišykite su cukrumi puode ir ištirpinkite
. Želatiną supilkite į karštą cukraus vandenį ir išmaišykite. Cukraus vandenį plakite mikseriu apie 5 minutes, kol taps blizgiai baltas.
Paruoštus kuličius belieka papuošti glajumi ir pabarstukais. Gauti keksiukai yra minkšti, drėgni ir purūs.
