Sekite mus Facebook'e!
Pirmosios salotos atsirado Senovės Romoje, jos nebuvo panašios į mums įprastus patiekalus. Į salotas buvo dedami virti arba žali endivijos – cikorijų rūšies – lapai, kurie buvo pagardinami actu, medumi ir druska.
Viduramžiais salotos buvo laikomos žemesniųjų klasių maistu
.
Tačiau Renesanso laikotarpiu požiūris į jas pasikeitė. Tuomet salotos pradėtos ruošti iš prieskoninių žolelių, daržovių ir vaisių, į jas pridėta sūrio, mėsos ir užpilta acto, alyvuogių aliejaus ir druskos mišiniu.
Salotos tapo modernios tik XIX a., kai į jas pradėta dėti virtų daržovių, taip pat burokėlių ir šakninių petražolių
.
Tada atsirado ir majonezo padažų. Paruoškime modernias salotas, kilusias iš Šveicarijos.
Šveicariškų salotų ingredientai:
- marinuoti agurkai – 200 g;
- virtos dešros – 200 g;
- sūris – 100 g;
- saldžioji paprika – vnt;
- petražolių – ryšulėlis;
- grietinė – 2 šaukštai;
- garstyčių – ⅓ šaukštelio;
- citrinos sulčių – valgomasis šaukštas;
- česnako – skiltelė;
- itališkų žolelių – ½ šaukštelio.
Šveicariškų salotų paruošimas:
Supjaustykite marinuotus agurkus ir virtą dešrą plonomis juostelėmis. Panašiai kaip agurkus ir dešrą supjaustykite sūrį, viską sumaišykite dubenyje
. Išvalytas nuo vidaus paprikas supjaustykite pusžiedžiais. Smulkiai sukapokite petražoles ir kartu su paprikomis sudėkite į salotas
. Padažui grietinėje sumaišykite garstyčias ir citrinos sultis, supilkite itališkas žoleles, įtrinkite česnako skiltelę, išmaišykite. Padažą supilkite į salotas, gerai išmaišykite.
Rezultatas – gardžios šveicariškos salotos.
Grietinę salotose galima pakeisti, pavyzdžiui, graikišku jogurtu.
