Sekite mus Facebook'e!
Obuolių pyragas yra vienas populiariausių desertų pasaulyje. Jis turi daugybę variantų ir gali būti gaminamas iš įvairių rūšių tešlos ir įdarų
. Įdomu tai, kad obuolių pyragas turi turtingą istoriją ir yra namų jaukumo ir svetingumo simbolis. Obuolių pyragas buvo žinomas senovės Graikijoje ir Romoje, kur jis buvo gaminamas iš miltų, medaus ir obuolių. Nuo to laiko obuolių pyrago receptas patyrė daugybę pokyčių, tačiau jo aktualumas tik didėjo. Obuolių pyragas dažnai asocijuojasi su rudens sezonu, kai nuimamas obuolių derlius
. Šiuo metų laiku daugelyje šalių rengiami festivaliai ir mugės, kuriuose galima paragauti įvairių rūšių obuolių pyragų.
Iškepkite naminį obuolių pyragą su abrikosų įdaru, jis visiems patiks
.
Tešlos ingredientai:
- Kiaušiniai – 2 vnt;
- cukraus – 50 g;
- augalinio aliejaus – 80 ml;
- raugas – 8 g;
- miltai – 320 g.
Įdarui skirti ingredientai:
- obuoliai – 2 vnt;
- cukraus – 2 valg;
- sviesto – 1 valgomasis šaukštas;
- abrikosų uogienės – 2 valgomieji šaukštai.
Glajui skirti ingredientai:
- Kiaušinio baltymas – 1 vnt;
- cukraus pudros – 80 g;
- abrikosų uogienė – 2 valg.
Obuolių pyrago paruošimas:
Keptuvėje ištirpinkite sviestą. Svieste troškinkite obuolių mišinį kartu su pora šaukštų cukraus, kol jis visiškai ištirps.
Tada obuolių mišinį sudėkite į atskirą dubenį ir palaukite, kol atvės. Į dubenį įmuškite kiaušinius
, supilkite
cukrų, kruopščiai išmaišykite, kol ištirps smėlio grūdeliai
. Į kiaušinių masę supilkite augalinį aliejų ir toliau maišykite. Į kiaušinių mišinį įberkite šiek tiek miltų ir kepimo miltelių, išminkykite tešlą. Į tešlą įberkite dar miltų ir išminkykite elastingą ir minkštą rutulį
. Padalykite tešlą į dvi dalis, vieną iš jų iškočiokite į 22 cm skersmens apskritimą. Ištepkite formą augaliniu aliejumi ir įdėkite į ją tešlos lakštą.
Tešlos lakštą patepkite abrikosų džemu ir sudėkite į jį karamelizuotą obuolių masę.
Iškočiokite antrąjį tešlos sluoksnį ir uždėkite jį ant karamelizuotų obuolių mišinio, užspausdami kraštus.
Pyrago viršų subadykite šakute
.
Atskirai išplakite kiaušinio baltymą ir cukraus pudrą ir supilkite glajų ant pyrago viršaus. Į konditerinį maišelį įdėkite uogienės ir glazūros paviršiuje padarykite raštą.
Pyragą kepkite 180 laipsnių temperatūroje 35-40 minučių.
Taip gauname gardų aromatinį obuolių pyragą su abrikosų džemu. Jei norite, abrikosų uogienę galite pakeisti uogų uogiene.
