Sekite mus Facebook'e!
Sumuštiniai yra greitas ir patogus būdas užkandžiauti. Jie gali būti maistingi ir skanūs, jei pasirinksite tinkamus ingredientus. Sumuštinių nauda priklauso nuo to, kokie maisto produktai naudojami. Pavyzdžiui, pilno grūdo duona, daržovės ir liesa mėsa arba žuvis gali suteikti organizmui reikalingų maistinių medžiagų. Tokie sumuštiniai gali būti vitaminų, mineralų ir baltymų šaltinis
. Tačiau jei sumuštiniams naudojama balta duona, majonezas ir kiti kaloringi bei riebūs maisto produktai, jų nauda abejotina. Dėl tokių sumuštinių gali padidėti svoris ir atsirasti sveikatos problemų. Svarbu prisiminti, kad sumuštiniai neturėtų pakeisti visaverčio maisto. Jie gali būti sveikos mitybos priedas.
Sudedamosios dalys:
- Duona – 4 riekelės;
- majonezo – 2 šaukšteliai;
- kumpio – 6 riekelės;
- sūris – 120 g;
- augalinis aliejus;
- kiaušiniai – 3 vnt;
- pieno – 50 ml;
- druskos – žiupsnelis;
- juodųjų pipirų – žiupsnelis;
- pomidorai – 2 vnt;
- žaliųjų svogūnų – ryšulėlis.
Karštų sumuštinių paruošimas:
Sumuštinius: 2 riekes duonos plonu majonezo sluoksniu sutepkite, ant jų uždėkite po 2 riekes kumpio. Sūrį sutarkuokite stambia tarka ir uždėkite ant kumpio griežinėlių.
Ant sūrio sluoksnio uždėkite daugiau kumpio griežinėlių. Sumuštinius uždenkite likusiomis duonos riekėmis.
Atskirame dubenyje išplakite kiaušinius su druska ir juodaisiais pipirais. Keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų ir kiekvieną sumuštinį pamerkite į kiaušinių masę.
Kepkite kiekvieną sumuštinį keptuvėje augaliniame aliejuje, kol iš abiejų pusių apskrus.
Tuo pat metu plonais apskritimais supjaustykite pomidorus, susmulkinkite žaliąjį svogūną.
Išimkite sumuštinius iš keptuvės, supilkite į juos likusį kiaušinių mišinį ir sutrupinkite kumpį. Į kiaušinių masę sutarkuojame sūrį, dedame pomidorų apskritimus ir pjaustytus svogūnus.
Gauname pilnaverčius karštų sumuštinių ir kiaušinienės pusryčius.
Tai sotus pirmasis valgis, kurį galite pasiimti su savimi.
