Sekite mus Facebook'e!
Kulichas yra vienas iš pagrindinių Velykų simbolių. Jis turi savo įdomią istoriją ir tradicijas
. Kulichas yra vienas seniausių Kristaus prisikėlimo simbolių. Pasak tradicijos, po prisikėlimo Jėzus Kristus atėjo pas savo mokinius valgio metu. Stalo viduryje visuomet buvo duona, skirta Išganytojui. Ilgainiui ši tradicija išsivystė į paprotį palikti duoną šventykloje
. Be to, kuličiai turi ypatingą formą – manoma, kad cilindro formos duona, panaši į artošą, simbolizuoja drobulę, į kurią buvo įvyniotas Jėzaus Kristaus kūnas. O šventyklos kupolai, primenantys bažnyčios kupolą, simbolizuoja perėjimą iš mirties į gyvenimą.
velykoms paruoškime mažus kuličius.
Ingredientai: 1:
- Kiaušiniai – 2 vnt;
- druskos – žiupsnelis;
- Cukrus – 150 g;
- Kefyras – 300 ml;
- Sviestas – 10 ml;
- Miltai – 300 g;
- Raugas – 1 šaukštelis;
- Sultenės – 50 g.
Kulišo paruošimas:
Kiaušinius dubenyje sumaišykite su druska ir cukrumi, maišykite, kol ištirps kruopos. Į mišinį
supilkite
kefyrą ir ištirpintą sviestą, toliau maišykite
. Į mišinį suberkite miltus ir kepimo miltelius, užminkykite tirštą tešlą
.
Į tešlą supilkite sultenes ir dar kartą gerai išmaišykite.
200 ml stiklines patepkite augaliniu aliejumi
.
Į stiklines paskirstykite ⅔ tešlos, stiklines sudėkite ant pergamentu išklotos kepimo skardos.
Kepkite kuličius 180 laipsnių temperatūroje 40 minučių.
Tai greitas mažų kulichi receptas. Puiki dovana vaikams, viršų galite apibarstyti cukraus pudra arba glajumi.
