Sekite mus Facebook'e!
Varškės pyragaičiai gaminami daugelyje pasaulio virtuvių ir turi skirtingus pavadinimus. Varškės pyrago atsiradimo istorija gali būti susijusi su bendra kulinarijos raida ir naujų desertų receptų atsiradimu. Galbūt varškės pyragas atsirado atsitiktinai arba eksperimentuojant su ingredientais
. Kai kuriuose šaltiniuose minima, kad varškės desertai buvo žinomi dar senovės Graikijoje ir Romoje. Tačiau konkretūs receptai ir gaminimo būdai galėjo skirtis nuo dabartinių
. Todėl neįmanoma tiksliai nustatyti, kas sukūrė varškės pyragą. Tai – šimtmečius trukusios skirtingų tautų kulinarinių tradicijų raidos rezultatas.
Papasakosime, kaip paruošti šiuolaikinį varškės desertą.
Varškės kremo ingredientai:
- Pienas – 400 ml;
- tryniai – 3 vnt;
- cukraus – 200 g;
- krakmolo – 3 šaukštai.
- vanilino – žiupsnelis;
- druskos – žiupsnelis.
Pagrindinio kremo ingredientai:
- Sviestas – 220 g;
- kondensuotas pienas – 3 šaukštai;
- kokosų drožlių – 3 valg. šaukštai.
Tešlos ingredientai:
- Kiaušiniai – 4 vnt;
- cukraus – 500 g;
- varškės – 180 g;
- sviesto – 100 g ;
- miltai – 5 1250 g;
- raugas – 1 šaukštelis;
- vanilino – žiupsnelis;
- druskos – žiupsnelis.
Varškės pyrago paruošimas:
Pirmiausia paruoškite varškės kremą: puode pašildykite pieną. Atskirame dubenyje sumaišykite trynius, cukrų, krakmolą, vaniliną ir druską
. Į mišinį supilkite truputį pieno ir tada plona srovele, nuolat maišydami, supilkite į karštą pieną. Sutirštėjusį kremo pagrindą perkelkite į dubenį ir uždenkite maistine plėvele kontaktiniame inde.
Kol kremo pagrindas aušta, paruoškite tešlą – išplakite kiaušinius su cukrumi iki purios baltos masės. Į masę sudėkite varškę ir lydytą sviestą, išmaišykite
. Į masę dalimis suberkite miltus, išminkykite elastingą ir nelipnią tešlą. Nepamirškite į miltus įberti kepimo miltelių, vanilino ir druskos
. Padalykite tešlą į 4 lygias dalis, kiekvieną dalį iškočiokite į kepimo skardos ploto dydžio sluoksnį. Dėkite sluoksnį ant pergamentu išklotos kepimo skardos ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje 7 min.
Procedūrą pakartokite su likusiais sluoksniais – gausime pyragėlius. Pagrindiniam kremui 2-3 minutes mikseriu plakite sviestą, tada palaipsniui įmaišykite kremo pagrindą ir kondensuotą pieną
. Apipjaustykite nelygius pyragaičių kraštus, kiekvieną jų aptepkite kremu.
Palikite tortą šaldytuve 8 valandoms, tada apibarstykite kokoso drožlėmis
.
Tortą taip pat galite papuošti smulkintais torto apdarais.
Gausite orų saldų varškės tortą. Jis lengvai pakeis bet kokį pirktinį šventinį tortą.
