Sekite mus Facebook'e!
Pyragas – tai desertas, kurį sudaro tešla su įdaru ir pabarstukais. Tartos istorija siekia antikos laikus. Manoma, kad jos prototipas buvo pirmosios duonos rūšys, t. y. savotiška iš vandens ir miltų kepta košė.
Jos buvo ruošiamos ir kasdieniam stalui, ir šventinėms vaišėms
.
Tačiau tarkuoti pyragai šiuolaikine prasme atsirado tik XIX a. Europos virtuvės dėka.
Yra įvairių būdų, kaip paruošti šios rūšies pyragus, su plačiu įdarų pasirinkimu
Iškepkime klasikinį tarkuotą pyragą su uogiene
Ingredientai: 1:
- Kvietiniai miltai – 400 g;
- druskos – žiupsnelis;
- kepimo milteliai – 9 g;
- Sviestas – 180 g;
- Kiaušiniai – 1 vnt;
- Cukrus – 100 g;
- Vanilinis cukrus – 4 g;
- grietinė 25 % – 2 šaukštai;
- Braškių uogienė.
Pyrago paruošimas:
Sumaišykite miltus su druska ir kepimo milteliais, sudėkite šaltą sviestą. Rankomis greitai sutrinkite miltus ir sviestą į kreminius trupinius
. Galiausiai paspaudus delną trupiniai turėtų sulipti ir be smūgio suirti. Į dubenį su kiaušiniais supilkite kiaušinių
masę
, suberkite klasikinį ir vanilinį cukrų, supilkite grietinę ir gerai išmaišykite
. Supilkite kiaušinių masę į trupinius, išminkykite tešlą, suberkite ją į gumulą. Padalykite tešlą į dvi dalis – vieną didesnę už kitą.
1 valandai padėkite didesnę dalį į šaldytuvą, o antrąją – valandai į šaldiklį. Nepamirškite prieš tai tešlą sudėti į celofaninius maišelius
. Ant pergamento iškočiokite didelį tešlos gabalą, padarykite lygų 6-7 mm storio kvadratą. Tolygiai aptepkite sluoksnį uogiene arba džemu
. Nedidelį gabalėlį tešlos sutarkuokite stambia tarka ir gausiai pabarstykite juo pyrago viršų. Ant tarkuoto sluoksnio galite padaryti uogienės saleles
. 20-25 min. kepkite pyragą 180 laipsnių temperatūroje.
Iškepusį pyragą apibarstykite cukraus pudra ir palikite atvėsti. Pyragą galite iš karto supjaustyti, taip jis pavirs mažais pyragėliais.
