Plokščios duonos istorija siekia kelis tūkstantmečius. Tai buvo viena pirmųjų duonos rūšių, kurią žmonės pradėjo kepti. Plokštainiai buvo gaminami iš įvairių rūšių miltų, pavyzdžiui, kvietinių, ruginių, kukurūzų, miežinių ir kitų.
Skirtingos šalys ir regionai turi savų plokštainio gaminimo ypatumų.
Pavyzdžiui, Indijoje plokštainis vadinamas „čapati” ir gaminamas iš rupaus malimo kvietinių miltų. Vidurinėje Azijoje plokštainiai vadinami „tavlak” arba „patyr” ir kepami tanduroje. Gruzijoje plokštainiai vadinami „mchadi” ir gaminami iš kukurūzų miltų
. Plokštainiai gali būti tiek paprasti ir naminiai, tiek sudėtingi ir rafinuoti. Iškepkime paprastus plokštainius ant kefyro.
Kefyro plokštainiams skirti ingredientai:
- Kefyras – 300 ml;
- Soda – ½ šaukštelio;
- Kiaušinis – 1 vnt;
- Druska – ⅓ šaukštelio;
- Miltai – 100 g;
- Žaliųjų svogūnų – ryšulėlis;
- Kietasis sūris – 150 g.
Kefyro plokštainių paruošimas:
Į kefyrą supilkite sodą ir išmaišykite, palaukite, kol komponentai sureaguos. Į mišinį įmuškite kiaušinį, įberkite druskos, jei reikia, įberkite juodųjų pipirų, išmaišykite
. Į kefyrą suberkite miltus, užminkykite tirštą tešlą
.
Susmulkinkite žaliąjį svogūną ir supilkite į tešlą, išmaišykite
. Sutarkuokite sūrį stambia tarka ir supilkite į tešlą, išmaišykite. Ant sausos keptuvės paskleiskite kelis šaukštus tešlos, išlyginkite paviršių.
Kepkite plokštainį ant silpnos ugnies po dangčiu 3-4 minutes iš vienos pusės ir 2-3 minutes iš kitos.
Gausite minkštus švelnius sūrio plokštainukus su svogūnais. Tai geras būdas paįvairinti savo mitybą.