Sekite mus Facebook'e!
Serbentų uogienė – ne tik gardus žiemos patiekalas, bet ir tikras vitaminų lobynas. Raudonieji serbentai pasižymi maloniu rūgštumu, sodria spalva ir puikiai dera su cukrumi, sukurdami subtilią, aromatingą uogienę. Dėl didelio pektinų kiekio serbentų uogienė gerai tirštėja ir išlaiko formą, todėl gali būti naudojama tiek kaip įdaras kepiniams, tiek kaip savarankiškas saldus patiekalas.
Raudonųjų serbentų uogienė be virimo
Sudedamosios dalys:
- Serbentai – 1 kg
- Cukrus – 1,8 kg
Receptas, kaip gaminti serbentų uogienę be virimo:
- Uogas nuvalome nuo lapų ir šakelių, tada gerai nuplauname po šaltu vandeniu. Laukiame, kol jos visiškai išdžius, nes skysčio pertekliaus nereikia.
- Tada užpilkite pusę reikiamo cukraus kiekio kiekvienam vaisių kilogramui ir sumalkite.
- Masei minkštėjant, palaipsniui suberkite likusį cukrų, palikdami šiek tiek daugiau sukimui.
- Tada serbentus sudedame į sterilizuotus stiklainius, apibarstome plonu cukraus sluoksniu ir uždarome.
- Laikyti geriausia šaldytuve arba rūsyje.
Raudonųjų serbentų uogienė žiemai
Sudedamosios dalys:
- 1 kg raudonųjų serbentų
- 1 kg cukraus
- 1 stiklinė vandens
- 10 g vanilinio cukraus
Raudonųjų serbentų uogienės žiemai receptas:
- Nuplaukite serbentus ir rūšiuokite juos, atskirdami nuo šakelių ir šiukšlių.
- Supilkite uogas į puodą, įpilkite vandens ir užvirinkite.
- Truputį atvėsinkite ir pertrinkite serbentus per sietelį, kad sėklos ir odelė nepatektų į uogienę.
- Į gautą serbentų masę įberkite cukraus ir virkite ant vidutinės ugnies pusvalandį nuo užvirimo momento, pašalindami putas. Virimo pabaigoje įberkite vanilinio cukraus.
- Norėdami patikrinti, ar uogienė iškepė, užlašinkite atvėsusios uogienės lašelį ant lėkštutės. Jei ji laikosi ir neplinta, uogienė iškepusi.
- Karštą raudonųjų serbentų uogienę supilkite į sterilizuotus stiklainius ir užsandarinkite.
- Apverskite stiklainius ir apvyniokite juos antklode arba rankšluosčiu, kol visiškai atvės.
Raudonųjų serbentų uogienė „penkios minutės“
Sudedamosios dalys:
- Raudonieji serbentai – 500 gramų
- Cukraus 200 gramų
„Penkių minučių“ serbentų uogienės receptas:
- Į serbentus įberkite cukraus.
- Viską gerai išmaišykite.
- Uždėkite ant vidutinės ugnies ir virkite 5 minutes.
- Paruoštą uogienę galima supilti į stiklainius. Arba galite ją patiekti iš karto.
Raudonųjų serbentų uogienė sirupe
Sudedamosios dalys:
- Raudonieji serbentai – 1 kg
- Cukrus – 1,5 kg
- Vanduo – 350 ml
Raudonųjų serbentų uogienės su sirupu receptas:
- Iš cukraus ir vandens reikia pasigaminti sirupą ir perkošti jį per kelis marlės sluoksnius.
- Raudonieji serbentai yra labai gležnos uogos, todėl jų NEBALINTI, tiesiog nuplauti šaltu vandeniu.
- Sudėkite serbentus į virimo dubenį, užpilkite sirupu. Jis turėtų būti karštas. Palaukite 10 valandų ir išvirkite uogienę vienu ypu.
- Jums tereikia paruošti stiklainius, supilti verdančią uogienę, užkimšti juos kamščiais, apversti aukštyn kojomis ir atvėsinti.
Raudonųjų serbentų želė
Sudedamosios dalys:
- Raudonieji serbentai – 1 kg
- Cukrus – 1 kg
Serbentų želė gaminimo receptas:
- Nuplaukite raudonuosius serbentus. Kotelių šalinti nebūtina.
- Sudėkite į indą, kuriame ruošime uogienę. Įberkite 1 kg cukraus ir išmaišykite.
- Periodiškai pamaišykite 10 minučių, kol cukrus pradės skystėti.
- Dabar prasideda linksmoji dalis: įjunkite ugnį, uždėkite indą ant ugnies, apsiginkluokite mediniu šaukštu ilga rankena ir įjunkite laikmatį 8 minutėms. Pradėkite intensyviai maišyti mūsų uogienę.
- Po 5 minučių uogienė pradės stipriai burbuliuoti, o uogos sprogs. Reikia intensyviai ir nuolat maišyti. Maišyti reikia greitai, nes labai kyla putos. Po pusantros minutės jos nusės, o sirupas pradės grėsmingai gurguliuoti dideliais burbulais.
- Kai tik suskambės laikmatis, nukelkite nuo viryklės, supilkite į kiaurasamtį ir nuvalykite.
- Želė nedelsdami supilkite į paruoštus stiklainius ir palikite BE DANGTELIŲ, kol visiškai atvės! Patogiausia – palikti per naktį.
- Ryte ant želė paviršiaus susidarys plėvelė, kuri pagaliau sutirštės.
- Susukame arba susukame konservavimo dangteliais ir siunčiame saugoti iki geresnių laikų. Gerai laikosi ne šaldytuve.
