Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kristina atgaivino močiutės Elžbietos lobyną – šie 3 receptai grąžins į vaikystę

Sekite mus Facebook'e!


Patiko? Pasidalink! Ačiū.

Kristina Macelytė iš Kaišiadorių dalijasi trimis aukso vertės receptais, perimtais iš savo močiutės Elžbietos – nuo pieniškos daržovių sriubos iki raugintų grybų ir bulvinio padažo blynam.

Virtuvės pamokos iš dvarų laikų

Kristina užaugo lydima močiutės Elžbietos, kuri daugelį metų dirbo dvaruose – gamino maistą ponioms ir kunigams. Būtent ten išmoko ne tik puikių kulinarinių paslapčių, bet ir išlavino skonį estetikai. Močiutė ruošdavo vaišes vestuvėms ir krikštynoms, turėdavo net savo įrankių rinkinį, indų iš Žiemos rūmų.

Šiandien Kristina ne tik puoselėja šį paveldą virtuvėje, bet ir savo parduotuvėje prekiauja dailiais indais, kurie, jos įsitikinimu, keičia visą valgymo patirtį: „Man neskanu valgyti iš negražios lėkštės. Grožis turi būti kasdienybėje.“

Receptas nr. 1: pieniška daržovių sriuba

Ingredientai:

  • morkos
  • bulvės
  • žirneliai ar cukinija
  • vanduo, druska, pipirai, lauro lapas
  • pienas (šaltas)

Gaminimas:Daržovės verdamos vandenyje su prieskoniais. Sriuba patiekiama įpylus į dubenį ir ant viršaus užpilant šalto pieno – taip išvengiama pieno sutraukimo. Švelni, vasariška sriuba, kurią močiutė virdavo pirmųjų daržovių metu.

Rekomenduojame:  Aš tiesiog sutarkuoju moliūgą ir įmušu 2 kiaušinius. Moliūgas daugiau niekada nenueis perniek: gaminu visą rudenį ir žiemą.

Receptas nr. 2: rauginti grybai

Grybams:

  • baravykai, lepšiai, voveraitės ar gruzdai
  • druska, pipirai, lauro lapai, česnakai, krapai

Gaminimas:Grybai išverdami, perplaunami šaltu vandeniu, pagardinami druska ir prieskoniais, dedami į puodą, uždengiami marle, prislegiami ir laikomi 2–4 dienas šiltoje vietoje, kol įrūgsta. Po to perkelti į stiklainius ar laikyti tame pačiame puode šaltai.

Kristina pastebi, kad rauginti grybai – ne tik skanūs, bet ir sveiki, o jų skonis primena vaikystę.

Receptas nr. 3: lietiniai su bulviniu padažu

Blynams:

  • vanduo
  • kiaušinis
  • miltai
  • druska
  • šiek tiek aliejaus

Padažui:

  • virtos bulvės
  • pienas
  • lašinukai
  • svogūnai

Gaminimas:Bulvės sutarkuojamos, užpilamos pienu. Keptuvėje paskrudinami lašinukai, sudedami svogūnai, vėliau – bulvės su pienu. Maišoma, kol sutirštėja. Patiekiama su lietiniais, kaip kadaise valgydavo senelis – dažant tiesiai iš keptuvės.

Gyvas prisiminimas kiekvienoje lėkštėje

Kristinos virtuvėje viskas prasideda nuo pagarbos praeičiai. Kiekvienas receptas – tai ne tik skanus patiekalas, bet ir močiutės perduota šiluma, tradicija ir estetika, kuri Kristinai svarbi tiek maiste, tiek gyvenime.

Rekomenduojame:  Viską suvyniokite į foliją ir pašaukite į orkaitę. Skanus neįprastos vakarienės variantas

Ar šis receptas Jums patiko?

Spustelėkite žvaigždutę, kad įvertintumėte!

Vidutinis įvertinimas 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.


Patiko? Pasidalink! Ačiū.