Sekite mus Facebook'e!
Rauginti kopūstai yra gera marinuotų kopūstų alternatyva. Jie sveikesni, nes paprastai rauginami savo sultyse. Taigi kopūstuose gaminami naudingi komponentai, padedantys virškinti, gerinantys kraujo ir limfos būklę
. Tačiau, turėdami visą kopūstų naudą, neturėtume pamiršti apie šio produkto žalą dideliais kiekiais. Todėl raugintus kopūstus reikėtų vartoti saikingai. Pavyzdžiui, kartą per kelias dienas kaip užkandį arba vietoj salotų vakarienei.
Kaip tinkamai rauginti kopūstus? Yra vienas patikrintas rauginimo būdas.
Raugintų kopūstų sudedamosios dalys:
- kopūstai – 3 koachanai;
- spanguolių – 200 g;
- obuoliai – 2 kg;
- druskos – 1 kg kopūstų ½ valgomojo šaukšto;
- kmynų – 2 šaukštai;
- cukraus – 2 šaukštai.
Raugintų kopūstų paruošimas:
Kopūstus smulkiai susmulkinkite, iš anksto pašalinkite viršutinius lapus ir šerdį. Ant ½ kopūstų užbarstykite po šaukštelį cukraus ir kmynų, ½ šaukšto druskos, išmaišykite
. Sudėkite kopūstus į stiklainį, užspauskite jo vidų. Šinkuem panašiai antrąją kopūstų dalį, sumaišykite su kmynais, druska ir cukrumi, toliau tampykite stiklainyje.
Antrąją kopūsto dalį padalyti į dvi dalis, susmulkinti ir sumaišyti su spanguolėmis, užpilti cukrumi ir druska, išmaišyti.
Kopūstus ir spanguoles tampykite į antrąjį stiklainį
. Raugintiems kopūstams su obuoliais verta imti mažesnį ryšulėlį, abi puses supjaustyti atskirai. Kopūstus sumaišykite su druska ir cukrumi. Į kopūstus sutarkuokite nuluptas morkas, sumaišykite
. Iš obuolių pašalinkite šerdį, supjaustykite didelėmis skiltelėmis
.
Užpildykite stiklainį ⅕ dalimi kopūstų, ant šio sluoksnio uždėkite obuolių griežinėlius.
Pakaitomis dėkite obuolių ir kopūstų sluoksnį. Nepamirškite sutankinti susmulkintų kopūstų. Iš dangtelių sukurkite trijų stiklainių su kopūstais lenkimą
. Dangteliuose padarome skylutes, kad galėtume įkišti tada lazdeles kopūstams pradurti. Taip pat padarome nedidelius įpjovimus, kad dangteliai būtų įdėti į stiklainius
. Dangtelius sandariai uždedame ant kopūstų sluoksnių. Kas 12 valandų kopūstus praduriame lazdele, kad pasišalintų dujos. Sudėkite stiklainius į dubenį, kad rūgimo metu kopūstų sultys neužlietų stalo ar grindų.
Palikite kopūstus raugti 8 dienas maždaug 18 laipsnių Celsijaus temperatūroje. Nepamirškite kopūstų sluoksnių pabadyti 2 kartus per dieną.
Praėjus 8 dienoms, galima nuimti slėgtuvą ir stiklainius sudėti į šaldytuvą.
Ilgiau rauginti kopūstų nebūtina, kitaip gali sugesti jų skonis.
