Sekite mus Facebook'e!
Mėsos pyragaičiai dėl savo skonio ir sotumo garsėja daugelyje Europos ir Azijos tautų. Kiekviena kultūra turi savo mėsos pyragų receptą. Pavyzdžiui, žinome apie beliašus, čeburekus, echpochmaki ir kitų rūšių pyragus.
Klajoklių tautoms tokie pyragai buvo ypač svarbūs. Bulvių ir kitų daržovių auginti nebuvo įmanoma, nes žmonės ilgai vienoje vietoje neužsibūdavo. Todėl klajokliams optimalu buvo valgyti mėsos patiekalus
, o pyragai buvo ne kepami, o kepami riebaluose. Dėl panašios priežasties klajokliai neturėjo krosnių
. Papasakosime, kaip paruošti keptus pyragus su mėsa.
Mėsos pyragėlių ingredientai:
- Reikės: verdančio vandens – 205 ml;
- Druska – šaukštelis;
- Miltai – 350 g;
- augalinis aliejus – 20 ml;
- Svogūnai – 2 vnt;
- Įdaras – 250 g.
Mėsos paplotėlių paruošimas:
Į dubenį su 175 ml verdančio vandens ištirpinkite druską, suberkite miltus. Miltus supilkite į verdantį vandenį, mentele užminkykite tešlą, o tada išminkykite rankomis. Į tešlą supilkite augalinį aliejų ir toliau minkykite, kol tešla taps elastinga
. Tešlą uždenkite maistine plėvele ir palikite 20 minučių. Tuo metu sutarkuokite svogūnus stambia tarka. Į maltą mėsą įmaišykite svogūnus, pagal skonį susmulkintus žaliuosius svogūnus ir petražoles
. Į maltą mėsą supilkite verdantį vandenį, pagal skonį įberkite druskos ir prieskonių ir išmaišykite. Tešlą iškočiokite plonu 1 mm storio sluoksniu, perlenkite į 4 sluoksnius ir
padalykite
tešlą
į 5 kvadratėlius
.
Kiekvieną kvadratą iškočiokite į ploną stačiakampį sluoksnį, sulenkite juos ir vėl padalykite tešlą į 5 kvadratus.
Ant ½ kiekvieno kvadrato dėkite po šaukštą įdaro ir užspauskite įdarą tešloje.
Ant siūlės šakute padarykite raštą.
Keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų ir kepkite paplotėlius iš abiejų pusių ant vidutinės ugnies, kol taps auksinės spalvos.
Mėsos paplotėliai gaminami iš traškios plonos tešlos. Viduje esantis įdaras sultingas, aromatingas ir minkštas.
