Sekite mus Facebook'e!
Daugelis žmonių pažįsta koldūnus iš sovietinių pyragaičių arba iš amerikietiškos reklamos, kur koldūnai yra labai populiarūs. Pasirodo, kad šis saldus kepinys yra gana senas
. Pirmą kartą koldūnai buvo iškepti senovės Romoje. Tam tikslui buvo naudojamos maltos sėklos, iš kurių buvo gaminama tešla.
Vėliau duonelės apie save priminė XV a. Tada jie buvo ruošiami Olandijoje, o vėliau atkeliavo į JAV.
Paruoškime namuose purių gražių koldūnų.
Duoniukų ingredientai:
- Miltai – 300 g;
- vandens – 170 ml;
- greitai paruošiamos mielės – 8 g;
- cukraus – 2 šaukšteliai;
- druskos – 1/2 šaukštelio;
- augalinis aliejus – 540 g;
- cukraus pudros – 10 g.
Keksiukų paruošimas:
Į šiltą vandenį supilkite mieles ir cukrų, išmaišykite ir palikite, kol pasirodys mielių kepurėlė. Į miltus suberkite druską, supilkite mielių vandenį ir 40 ml augalinio aliejaus ir užminkykite tešlą
. Tešlos bloką uždenkite maistine plėvele ir palikite trumpam. Užminkykite tešlą ant aliejumi patepto stalo. Įdėkite tešlą į gilų dubenį, uždenkite celofanu ir palikite šiltai 30-40 minučių.
Vėl patepkite stalą aliejumi ir padalykite tešlą į mažus ritinėlius
.
Pirštu padarykite skylutę kiekvieno koldūno centre ir šiek tiek ištempkite.
Po maistine plėvele palikite 10-15 minučių. Keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų ir sudėkite į jį koldūnus. Kepkite ant vidutinės ugnies po 2 minutes iš kiekvienos pusės.
Nepamirškite palikti tarpo tarp koldūnų.
Dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų aliejus.
Prieš patiekdami pabarstykite koldūnus cukraus pudra.
