Sekite mus Facebook'e!
Sausainiai – tai iš Persijos kilęs smulkus miltinis gaminys. Šioje senovės šalyje buvo pagaminti pirmieji sausainiai. Iraniečiai perėmė receptą ir jį patobulino. Tačiau ne tik Iranas, bet ir europiečiai sužinojo apie sausainius. Todėl, be sausainių iš Rytų, dabar labai populiarūs prancūziški ar itališki sausainiai.
Yra daugybė sausainių rūšių, pavyzdžiui, „Krembo” – vokiški sausainiai, verčiami kaip šokoladinis bučinys, arba „Madeleine” – prancūziški sausainiai.
Ypatingą vietą kulinarijoje užima sluoksniuotos tešlos sausainiai
.
Papasakosime, kaip jį paruošti iš paprastų komponentų.
Sluoksniuotos tešlos sausainių ingredientai:
- Kiaušinis – 1 vnt;
- grietinė – 150 g;
- Sviestas – 100 g;
- augalinis aliejus – 50 g;
- Cukrus – 100 g;
- Vanilės ekstraktas – 1 šaukštelis;
- Druska – ¼ šaukštelio;
- kepimo milteliai – 6 g;
- Miltai – 400 g.
Įdaro ingredientai:
- Kokosų drožlės – 120 g;
- abrikosų uogienė – 100 g.
Ingredientai riebalams:
- Kiaušinio trynys – 1 vnt;
- Pienas – 1 valgomasis šaukštas.
Sluoksniuotos tešlos paruošimas:
Į dubenį su sviestu supilkite cukrų ir druską, maišykite, kol komponentai ištirps. Į masę įmuškite kiaušinį, supilkite grietinę, supilkite augalinį aliejų ir išmaišykite.
Supilkite vanilino ekstraktą, išmaišykite. Sumaišykite miltus ir raugą, dalimis persijokite į grietinėlės mišinį
. Užminkykite elastingą tešlą, tada ją išminkykite rankomis ir surinkite į bloką.
Palikite tešlą po maistine plėvele, kad pailsėtų
.
Tuo tarpu pagaminkite įdarą, uogienę sumaišykite su kokoso drožlėmis iki masės.
Padalijame tešlą į nedidelius gabalėlius, kuriuos iškočiojame į nedidelius plokštainiukus.
Vienoje kiekvieno plokštainio dalyje padarome nedidelius įpjovimus, o ant antrosios dalies dedame įdarą.
Įdarą suvyniojame į tešlos vidų taip, kad įpjovimai būtų matomi.
Vamzdelius dedame ant kepimo skardos, išklotos pergamentu
.
Vamzdelius patepkite kiaušinio trynio ir pieno mišiniu.
Kepkite sausainius 180 laipsnių temperatūroje 18-20 minučių.
Atvėsusius sausainius galima apibarstyti cukraus pudra. Be abrikosų uogienės, galima naudoti ir kitokią uogienę ar džemą.
