Sekite mus Facebook'e!
Kaip atsirado žmonių pagarba kepiniams? Tikriausiai kažkada senovės žmonės liko be mėsos ir daržovių. Abi maisto rūšys gana greitai sugenda, ypač kai nėra šiuolaikinių šaldytuvų
. Kad neliktų iš bado, žmonės naudojo grūdus ir grūdines kultūras, t. y. kepė duoną. Ji padėjo šimtams bendruomenių ir tautų prasimaitinti
sunkiausiais
laikais
. Todėl daugumoje kultūrų duona yra maitintoja. Atitinkamai pagerbiami ir duonos dariniai. Pavyzdžiui, pyragai. Jie ruošiami visur Europoje, Azijoje, Amerikoje ir NVS šalyse.
Verta papasakoti apie įdomų citrininio pyrago receptą iš Italijos.
Citrininio pyrago ingredientai:
- Kiaušiniai – 3 vnt;
- cukraus – 90 g;
- graikiško jogurto – 120 g;
- pieno – 70 ml;
- augalinis aliejus – 80 ml;
- citrinos žievelės;
- sultenių – 3 valgomieji šaukštai;
- miltai – 270 g;
- rauginimo medžiaga – 10 g.
Citrininio pyrago paruošimas:
Išmirkykite rūgštynes karštame vandenyje. Tuo metu į dubenį įmuškite kiaušinius, supilkite druską ir 70 g cukraus, masę plakite, kol ištirps smėlio grūdeliai
. Į kiaušinių masę supilkite jogurtą ir augalinį aliejų, išmaišykite. Į kiaušinių masę sutarkuokite citrinos žievelę
. Į kiaušinių masę persijokite miltus ir kepimo miltelius ir išminkykite tirštą tešlą. Nusausinkite sultenes ir suberkite į tešlą, išmaišykite.
Kepimo indą (24 cm skersmens) ištepkite sviestu. Supilkite tešlą į formą, paskirstydami ją po visą paviršių.
Pyrago viršų apibarstykite cukrumi, kepkite 180 laipsnių temperatūroje 40 minučių.
Gaunasi įdomus citrininis pyragas su sultenėmis.
Beje, graikišką jogurtą recepte lengvai pakeisite grietine.
